Tasub teada: kui kaugelt on silmadele ohutu telekat vaadata?

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kaugelt on tervislik telekat vaadata?
Kui kaugelt on tervislik telekat vaadata? Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Telerit peaks vaatama nii kaugelt, et tekstid ekraanil oleksid kergelt ja silmi liigselt pingutamata loetavad.

Kui tunned telerit vaadates silmades ebamugavust, tuleb ekraanist kaugemale liikuda, vahendab Terviseuudised. Televiisor peaks olema asetatud õigesse kohta – silmade kõrgusele või madalamale, et ära hoida silma vertikaallihaste pingutust. 

Tuppa sobiva telekaekraani suuruse saamiseks tuleb istumiskaugus tollides korrutada 0,535ga ja ümardada lähima ekraanimõõduni. Näiteks kui tavapärane istumiskaugus telerist on kaks meetrit (80 tolli), siis ideaalse ekraani suuruseks sellises ruumis on 42 tolli (80 x 0.535 = 42). 

Tasub järgida ka 20-20-20 reeglit. See tähendab, et pärast iga 20-minutilist ekraanivaatamist on vaja 20 sekundit vaadata 20 meetrit eemal olevat objekti. Lapsed peaksid televiisori vaatamisest iga 20 minuti tagant pausi pidama.

Televiisori vaatamine liiga lähedalt väsitab silmi ning selle vaatamine kehvas valguses võib osutuda silmadele veelgi kahjulikumaks. Parem on telerit vaadata päevavalgusega ruumis, sest liiga valgusküllases või hoopis väga pimedas peavad silmad ekraanil toimuva jälgimiseks liigselt pingutama. Kui ikka on soov pimedas filmiõhtuid nautida, tuleks valida teler, mis on suuteline ekraani eredust kohandama ruumi valgusega. 

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles