Verekeskus palub abi: suurenenud vajaduse tõttu oodatakse doonoriks kõigi veregruppide esindajaid

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi verd loovutama.

The North Estonia Medical Centre’s Blood Centre (NEMC BC) is Estonia’s largest institution for preparing blood components.
Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia
Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi verd loovutama. The North Estonia Medical Centre’s Blood Centre (NEMC BC) is Estonia’s largest institution for preparing blood components. Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia/Scanpix

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi verd loovutama, kuna puhkuste perioodil ja kuumade ilmadega on verevarud oluliselt kahanenud, traumasid ja õnnetusi on aga suviti rohkem ning seetõttu ka haiglate verevajadus suurem.

Viimastel aegadel on eriti oodatud 0, A ja B RhD negatiivse veregrupiga doonoreid, kuid oodatud on ka kõik teised veregrupid, teatas PERHi verekeskus. Verekeskus ootab inimesi verd loovutama Ädala tänava verekeskusesse ning DoonoriFoorumisse Tallinna kesklinnas.

«Oleks tore, kui doonorid, kes on kurtnud, et ei saa töö tõttu verekeskust selle lahtiolekuaegadel külastada, teeksid oma visiidi puhkuse ajal. Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti,» ütles verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste.

Kuna suviti on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. «Haiglad vajavad ka suvel patsientide raviks doonorite abi. Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest inimesed on aktiivsemad ning õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu,» lisas dr Kullaste.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ja rohkelt vedelikku tarbinud, vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat. Kahe vereloovutuse vahe on minimaalselt 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

31. augustini seal verd loovutanud doonorite vahel loositakse AS Tallinkilt reis neljale Stockholmi ning päevakruiis kahele Helsingi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles