Raskete tööõnnetuste arv on kasvanud vaid pisut

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Oks

Kui viimasel ajal on tulnud mitmeid teateid rasketest või surmaga lõppenud tööõnnetustest, siis tööinspektsiooni andmeil pole nende arv võrreldes eelmise aastaga oluliselt suurenenud.


Selle aasta üheksa kuu jooksul toimus 2706 tööõnnetust, millest raskeid oli 560 ning töösurmasid 12. «Võrreldes 2010. aasta üheksa kuuga on käesoleva aasta üheksa kuu jooksul raskete tööõnnetuste arv kasvanud viis protsenti, kuid surmaga lõppenud tööõnnetuste arv on olnud siiski kahe võrra väiksem. Kasvanud on pigem kergete tööõnnetuste arv – 17 protsendi võrra,» selgitas tööinspektsiooni analüütik Krista Vaikmets.

Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Evelin Kivimaa sõnul on sellele, miks me viimasel ajal oleme kuulnud nii paljudest rasketest tööõnnetustest, kaks peamist põhjust. «Üks on see, et neid on tõesti lühikese aja jooksul palju kokku langenud ja kaks on see, et varem ei andnud tööinspektsioon regulaarset seda infot kõigi nende surmaga lõppenud ja raskete tööõnnetuste kohta. Ma leidsin, et seda oleks oluline teha. Siin on need mõlemad asjad koos,» selgitas inspektsiooni avalike suhete peaspetsialist, kes asus ametisse paar kuud tagasi.

Kivimaa selgitas, et kui umbes 2/3 kergematest tööõnnetustest jäetakse inspektsioonile teatamata, siis surmaga lõppenud ja rasked tööõnnetused ikkagi jõuavad nendeni. «Aga just neid kergemaid jätavad tööandjad meile teatamata. Uuringute andmetel ei jõua kuskil 2/3 kergematest õnnetustest meile siia, aga samas hea on see, et tööõnnetuste koguhulgas on kergemate tööõnnetuste osakaal suurenenud, mis võib näidata, et ka neid on hakatud julgemalt teatama. Jäetakse palju ka teatamata, aga natuke on see asi paranenud,» nentis ta.

Vaikmetsa sõnul on selle aasta üheksa kuuga võrreldes 2009. aasta sama ajaga nii kergete kui raskete õnnetuste arv kasvanud ligi 25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles