Briti uuring: teadlik muutus lapse kasvatamises aitab ennetada võsukese ülekaalu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastaseks saades oli madalam kehamassiindeks lastel, kelle emad toitsid neid vaid siis, kui imikud olid näljased.
Kolmeaastaseks saades oli madalam kehamassiindeks lastel, kelle emad toitsid neid vaid siis, kui imikud olid näljased. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

Magamise ja söömise kombed juurduvad varakult. Kui toitu kasutatakse imiku rahustamiseks või premeerimiseks, võib laps oma ebamugavust ka hilisemas elus toiduga leevendada.

Laste ülekaalulisuse probleemi võiks leevendada värskete emade nõustamisega. Kui ema teaks selgemini, kuidas lapse vajadustele reageerida, väheneks imiku lohutamine toiduga, mis võib muuta lapse käitumismustreid ka tulevikus, vahendab BBC uut teadusajakirjas JAMA avaldatud uuringut.

Suurbritannia uuringus nõustasid 279 õde esmakordselt emaks saanud naisi ning andsid näpunäited, kuidas oma lapse vajadustele reageerida. Nõustamised toimusid emade kodus esimese kuue kuu jooksul pärast lapse sündi ning kliinikus ühe ja kahe aasta vanuste lastega.  

Nõustajad aitasid paika panna lapse magamisrutiini, leida alternatiive lapse rahustamisele söötmisega, seletasid, kuidas mõista lapse märguandeid, et ta on näljane või piisavalt söönud ning keskendusid füüsilistele tegevustele.

Lapsi kontrolliti uuesti kolmeaastaselt. Neil, kelle emadele oli õpetatud «vastutustundliku vanema» tehnikaid, leiti madalam kehamassiindeks. Sealjuures tüdrukud olid nõustajate sekkumisest rohkem mõjutatud. Uurijad jälgivad lapsi kuni üheksa-aastaseks saamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles