Mida süüa, et nahk oleks nooruslik ja särav?

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See mida sa sööd, väljendub ka sinu välimuses.
See mida sa sööd, väljendub ka sinu välimuses. Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Anna Omelchenko

Öeldakse: «sa oled see, mida sööd» ehk toitumine väljendub ka sinu välimuses. See vastab tõele ning toitumisega võid näonaha seisukorda parandada.

Kõik soovivad endale ilusat ja siledat nahka. Vahel tasub mõelda aga sellele, kui suures koguses kreeme, maske, seerumeid, toonikuid ja muid nahahooldustooteid endale peale määrid, kirjutab portaal Healthy.

Kõik need imelised tooted lubavad sind muuta nooremaks, niisutada nahka 24 tundi ning muid palju uskumatuid tulemusi, et ilusam ja säravam välja näeksid. Enamasti need lubadused aga vett ei pea. Nendest toodetest võib mingil määral kasu olla, kuid efektiivsema tulemuse saamiseks pead hoolitsema enda eest ka seespidiselt. Toitumisnõustaja Fiona Lawson jagab nippe, mida süüa ja mida vältida, et nahk püsiks särav ja ilus.

Tarbi rohkem:

  1. Vett. Mõtle, et su rakud on nagu väiksed õhupallid. Kui need on poolenisti täidetud veega, siis on nad loppis ja kortsus. Kui need on vett täis, siis on nad ilusad, siledad ja täidlased - täpselt sellised, nagu sa sooviksid, et su nahk välja näeks. Proovi juua vähemalt kaks liitrit vett päevas ning kui sa oled füüsiliselt aktiivne, siis tuleks kogust suurendada.
  2. Tervislikke rasvu. Piisav kogus tervislikke rasvu nagu oliiviõli, avokaado, pähklid ja seemned aitab rakumembraane hoida paindlike ja tugevatena. Tugevad rakumembraanid omakorda aitavad rakkudes vett paremini säilitada. Võimalusel tarbige häid rasvu iga toidukorraga, näiteks lisage natuke oliiviõli salatile või püreesupile ning seemneid ja pähkleid hommikupudrule.
  3. Mahedaid puu- ja juurvilju. Nahk puutub paljude ebatervislikke teguritega kokku iga päev: erinevad ilmastikuolud, UV-kiired, suits, õhusaaste. Kõik need tegurid tekitavad oksüdatiivset stressi, mis soodustab kehas põletike teket. Seda aitavad ennetada puu- ja juurviljad, mis on täis antioksüdante. Samuti aitavad need maandada stressi, mida nahk peab päeva jooksul kannatama.
  4. Fermenteeritud toite. Naha seisukorraga on seotud ka see, millised bakterid soolestikus pesitsevad. Õige kogus häid baktereid aitab hoida nahka puhta ja säravana. Kui aga soolestikus pesitseb palju halbu baktereid, võib see tekitada mitmeid tervisehädasid, sealhulgas aknet ja ekseemi. Hea viis, kuidas hoida soolestikubaktereid tasakaalus, on süüa fermenteeritud toite nagu hapukapsas, keefir ja naturaalne jogurt.
  5. C-vitamiini. See on samuti antioksüdant, aga väärib nahahoolduses esiletõstmist. C-vitamiin on tähtis kollageenitootmise juures, mis aitab nahka hoida elastsena ja tugevana. C-vitamiini leidub rohkesti rohelistes juurviljades.

Tarbi vähem:

  1. Suhkrut. Mitmed uuringud näitavad, et suhkru tarbimine mõjub nahale halvasti ning soodustab aknet ja vananemist. Jälgi, kui palju suhkrut tarbid - kogus võib olla vägagi üllatav. Alati tasub lugeda, palju on suhkrut toitudesse lisatud. Kõige enam leidub neid magusates jookides ja valmistoitudes.
  2. Alkoholi. See viib kehast välja vedelikud ja on täis mürkaineid ning mõjub nahale halvasti. Rohke alkoholi tarbimine tekitab ka rosaatsead. See on krooniline nahahaigus, mis põhjustab nina ja põskede punetust. Kui tekib tahtmine näiteks veini nautida, siis tasuks iga klaasi alkoholi kohta juua üks klaas vett.
  3. Kofeiini. Kõrge kofeiinitase kehas suurendab kortisoolide ehk stressihormoonide taset. Kortisool tõstab ka teiste hormoonide taset nagu insuliin, mis omakorda soodustab rasu teket ja ummistab poore. Proovige juua mitte rohkem kui paar tassi kohvi päevas või eelistada hoopis rohelist teed, milles leidub antioksüdante.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles