Gaasivalu paneb beebi tundideks lohutamatult nutma (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lohutamatu nutu põhjus võib olla gaasivalu.
Lohutamatu nutu põhjus võib olla gaasivalu. Foto: Ingrid Balabanova/Panthermedia

Kui vastsündinu nutab sageli lohutamatult ilma selge põhjuseta, teda ei vaeva haigus ega nälg, võib olla tegemist gaasivaluga. Levinud haigus, mille tekkepõhjus pole teada, vaevab ligi kolmandikku imikutest.

Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku ehk Pelgulinna sünnitusmaja lastearst Merle Areda sõnutsi pole olemas gaasivalust päästvat ravimit, abi saab pigem lapse rahustamisest ja kergete harjutuste tegemisest.

Klassikalise gaasivalu tunneb arsti sõnul ära nn kolmereegli järgi. «Gaasivalu algab umbes kolme nädala vanuselt, esineb vähemalt kolmel päeval nädalas, laps võib nutta kuni kolm tundi, gaasivaluperiood lõpeb umbes kolme kuu vanuses,» rääkis Areda.

Gaasivalu ehk koolikud esinevad sagedamini õhtuti ning lapse tervis ja meeleolu on muul ajal head. «Laps kasvab hästi ning tal pole muid haigustunnuseid. Koolikutes laps võib nutta väga kõvasti, lohutamatult,» tõi arst välja. Väikelaps võib tõmmata instinktiivselt jalgu vastu kõhtu, et vaeva leevendada.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles