Leedu lubab ravimeid müüa poodides ja tanklates – kas nii võiks olla ka Eestis? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Leedu seim otsustas, et teatud käsimüügiravimeid võib müüa ka väljaspool apteeke. Kas see võiks nii olla ka Eestis, rääkis Med24-le ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp.

Leedu seim võttis juulis vastu farmaatsiaseaduse muudatusettepanekud, mis peaksid aitama patsientidel saada vajalikke ravimeid kiiremini, mugavamalt ja odavamalt. Ühe otsusena lubatakse käsimüügiravimeid müüa mitte ainult apteekides, vaid ka teistes kohtades nagu supermarketid ja muud jaemüügikohad. Selliseks müügitegevuseks peab siiski olema litsents ja valikus võivad olla vaid teatud käsimüügiravimid. 

«Täna müüakse Eestis kõiki ravimeid ainult apteegis, oleme sellega harjunud ja tunneme ennast niimoodi turvaliselt. Küllap võib mõnda käsimüügiravimit ka kuskil mujal müüa, kui niimoodi riigis kokku lepitakse, aga alustuseks tuleks kokku leppida, millist probleemi me sellega lahendame. Mugavus? Jah, ikka on mugavam. Ohutum? Ei ole näidet selle väitmiseks tuua. Poodide, tanklate käibe suurendamine? Võib-olla küll. Apteekide käibe vähendamine? Kindlasti. Kas need ravimid läheksid odavamaks? Ei usu,» rääkis Raudsepp. 

Raudsepp näeb ohtu ennekõike ravimi ohutuses ja mõistlikus kasutamises. «Toidupoes või bensiinijaamas võib inimesel olla väga raske teha ravimivalikuid ja see võib teatud tingimustel olla inimesele ohtlik. Ega ju apteekergi iga inimese sisse ei näe ja apteegiski pole kõik ohud täiesti välistatud, kuid professionaalne abi otsustamisel on seal igal juhul käepärast,» lisas ta.

Loe ravimimüügist pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles