Uuring: enamik psoriaasihaiged kogevad haiguse pärast piinlikkust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahaarst Sirje Kaur uurimas psoriaasiahiget.
Nahaarst Sirje Kaur uurimas psoriaasiahiget. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti Psoriaasiliit viis ravimifirma Abbotti initsiaatiivil septembri ja oktoobri jooksul läbi psoriaasihaigete elukvaliteeti käsitleva uuringu, millest selgus, et see ebamugav haigus mõjutab inimeste elukvaliteeti väga olulisel määral.


Pea kõik vastanuist kinnitasid, et kogevad psoriaasi tõttu erinevaid ebamugavusi.

Vaevuste esinemine:

  • Nahk on viimaste kuude jooksul valulik ja kihelev (N 89%, M 87%)
  • Tunnetanud piinlikke momente kaasinimestega (N 93%, M 76%)
  • Haigus segab igapäevatoimetamiste tegemist (N 87%, M 78%)
  • Üsna palju või natuke põhjustab haigus raskusi seksuaalelus (N 45%, M 41%).
  • Suhtlemisel lähedastega tunnetanud probleeme pooltel juhtudest (N 68%, M 54%)
  • Infot haigusega toimetulemiseks saanud eelkõige arstilt (N 48%, M 56%), teistelt haigetelt (N, M 29%), internetist (N 23%)

Kokku analüüsiti 118 vastaja andmeid, noorim neist oli 7 ja vanim 80 aastat. Psoriaasi oli keskmiselt põetud 30 aastat. Uuringutulemusi esitletakse rahvusvahelisel psoriaasipäeval 29. oktoobril kell 10 toimuval seminaril Eesti Puuetega Inimeste Kojas.

Psoriaas ehk soomussammaspool on krooniline mittenakkav põletikuline nahahaigus, mille puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed. Need võivad ka sügeleda ja olla valulikud.

Psoriaas on küllaltki sage nahahaigus, seda esineb 2-3 protsendil elanikkonnast, meestel ja naistel võrdse sagedusega. Eestis põeb seda haigust 42 000 inimest. Umbes 10-30 protsendil psoriaasi põdevatel haigetel esinevad kaasuvana ka küünte muutused ja liigeste kahjustus.

Psoriaasihaiged peavad lisaks haigusest tingitud vaevustele tihti taluma ka psühholoogilist pinget, sest haigus on silmaga nähtav ja tihti inimesed ei tea, et see ei ole nakkav. Seepärast on väga oluline muuta ühiskonna suhtumist ja arusaama sellest keerulisest haigusest.

Psoriaasi ei saa küll välja ravida, kuid teatud hooldamise ja ravimitega saab haigusnähte kontrolli all hoida. Ravi eesmärgiks on psoriaasi lööbevabade perioodide saavutamine ja säilitamine ning elukvaliteedi parandamine.

Kõige uuem ravimeetod on bioloogiline ravi, mida rakendatakse juhul, kui teised ravimeetodid (lokaalne, valgus- ja süsteemne ravi) ei ole andnud tulemusi või on vastunäidustatud. Sellest kevadest on avatud ka eestikeelne patsiendiinfo portaal: psoriaas.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles