Suurhaigla edusammud kirurgias: üha vähem tuleb jäsemeid amputeerida

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonijärgne taastumine võtab tihti palju aega.
Operatsioonijärgne taastumine võtab tihti palju aega. Foto: Panthermedia / Shannon Fagan/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaiglas on viimasel ajal tunduvalt paranenud ateroskleroosi ravi ehk käte-jalgade amputeerimine pole enam paljudel juhtudel vältimatu.

Ida-Tallinna Keskhaigla veresoontekirurgid armastavad ennast ka torutöölisteks kutsuda, sest nende töö oluline osa on tagada veresoonte avatus ning selles verevool, vahendas ERR. Sest kuni on tagatud hapnikurikka vere vool organisse või jäsemesse, saab organism ka organit või jäset säilitada.

Dr Sulev Margus ütleb, et tegelikult on ka patsientide olukord varasemaga võrreldes palju paremaks läinud ja isegi kui mõni tohter annab mõista, et nüüd tuleb küll jalg maha võtta, et eluga pääseda, tuleks küsida veresoontekirurgi arvamust.

Radikaalne kirurgia on siiski erandlik, paljuski annab tänapäevaste ravimeetoditega jäse päästa, sest veresoontekirurgia on maailmas suurte sammudega edasi arenenud ning ka Eestis on kasutusel uued, soonesisesed tehnikad ning instrumendid.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles