Uuring: juurviljades leiduv ühend vähendab lastel levinud silmavähi riski

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juurviljades leiduv kvertsetiin mõjutab negatiivselt vähirakke.
Juurviljades leiduv kvertsetiin mõjutab negatiivselt vähirakke. Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapsed, juurvilju mugima! Oluline põhjus neid süüa peitub juurviljades leiduvas flavonoidis nimega kvertsetiin, mil on vähivastased omadused.

Uuriti kvertsetiini mõju silma võrkkesta pahaloomulisele kasvajale ehk retinoblastoomile, mis on täiskasvanute hulgas harvaesinev, ent laste puhul üks kõige sagedasem silmavähi vorm, vahendas Medicine News.

Dalia Ülikooli uuringus kasutati inimese Y79 retinoblastoomi rakke, et vaadelda mehhanisme, mis teevad võimalikuks kvertsetiini vähivastased omandused. Tulemustest selgus, et kvertsetiin mõjutas negatiivselt vähirakke, põhjustades nende elutsükli seiskumise raku jagunemistsükli algfaasis. See viitab flavonoidi võimele pidurdada kiiret vähirakkude vohamist kehas.

Eelnevate uuringute kohaselt omab kvertsetiin vähirakkude elutsüklit pidurdavat mõju paljude vähivormide puhul. Vähirakkude elujõulisuse pärssimise kutsub esile flavonoidide võime aktiveerida kahjustunud raku surm rakutsükli algfaasis.

Õnneks ei ole raske värskendada oma kvertsetiinivarusid – neid leidub taimsetes toiduainetes, mis on ka rikkad vitamiinide, mineraalainete ja antioksüdantide poolest. Eriti head kvertsetiiniallikad on rohelised tšillipirad, brokoli, lehtsalat, spinat, paprika, herned, rooma lehtsalat ja küpsetatud spargel. Samuti leidub seda ohtrasti puuviljades ja marjades, näiteks jõhvikates, mustades ploomides, mustikates, mustsõstardes, kirssides, õuntes. Parim oleks neid süüa toorelt, sest kuumutamine vähendab nendes oluliselt kvertsetiini hulka. Vähki ennetada aitava aine poolest on rikkalikud ka sibulad ja kapparid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles