Süsivesikute tarbimist piiravad dieedid võivad eluiga lühendada

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii süsivesikute madalal kui rohkel tarbimisel võivad olla tõsised tagajärjed.
Nii süsivesikute madalal kui rohkel tarbimisel võivad olla tõsised tagajärjed. Foto: PantherMedia/Scanpix

Mõõdukus on tugeva tervise alustala! Enneaegse surma oht on kõige madalam juhul, kui süsivesikud moodustavad umbes poole argiselt tarbitavast toidust.

Kui süsivesikute osakaal toidus on järjepidevalt alla 40 protsendi või üle 70 protsendi, seondub see suurema suremusega, vahendab CNN uut uurimust, mille valimiks oli 15 000 inimest vanuses 45-64 eluaastat. Selle vahele jääv süsivesikute osakaal söögis tagab optimaalse eluea.  

Erinevad madala süsivesikute osakaaluga dieedid kujutavad endast ohtu tervisele. Inimesi, kes asendasid süsivesikud suuremas osas loomsete valkude ja rasvadega (veise-, sea- ja lambaliha, kana ja juust), ähvardas kõrgem varase surma oht kui neid, kes said valke ka taimepõhisest toidust nagu juur- ja kaunviljad ning pähklid.

Uuring sedastab, et Euroopas ja Ameerikas kaalu kaotamiseks laialdaselt kasutatavad madala süsivesikute sisaldusega dieedid, mille käigus inimesed loobuvad kartulitest, pastast ja muudest nisutoodetest, võivad anda lühiajalise soovitud efekti, aga seda hiljem avalduvate negatiivsete tagajärgede hinnaga.

Teadlased arvutasid ka välja, kui palju aastaid võib potentsiaalselt lisanduda mõõduka süsivesikute tarbimise korral. Alates 50. eluaastast võis tasakaaluka toitumise puhul oodata optimaalselt veel 33 eluaastat. Madala süsivesikute tarbimise korral oli oodatavaid eluaastaid 29 ehk nelja aasta võrra vähem. Normist kõrgema süsivesikute sisaldusega toitumisharjumuste puhul oli oodata veel 32 eluaastat ehk aasta vähem kui terviseteadliku toitumise puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles