Kontoritöötaja, krapsa toolilt püsti! Tundide kaupa istumine vähendab verevoolu ajusse

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju verevarustus paraneb, kui iga poole tunni tagant kontoris ringi jalutada või teha muid virgutusharjutusi.
Aju verevarustus paraneb, kui iga poole tunni tagant kontoris ringi jalutada või teha muid virgutusharjutusi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kontoritöötajate hulgas läbi viidud uuringus selgus, et kui istuda mitu tundi järjest end vahepeal liigutamata, väheneb verevool ajusse. Kuid juba mõneminutiline jalutuskäik kontoris iga poole tunni tagant parandab verevarustust.

Mitmete uuringute kohaselt on pärast paari tundi paigalistumist verevool erinevatesse kehaosadesse vähenenud, kirjutab New York Times. Närvisüsteem reguleerib verevoolu arteritesse, ning teadlased eeldasid, et selles juhindutakse muuhulgas süsihappegaasi tasemest kehas. Süsihappegaasi hulk veres võib sõltuda keskkonna hapnikurikkusest ning muutuda hingamissageduse kiirenemise või aeglustumisega ühes füüsilise aktiivsuse taseme varieerumisega.

Varasemate uuringute käigus on selgunud, et väikesed muutused aju verevarustuses võivad mõtlemist ja mälu hägustada ning pikaajalisema verevarustuse peetumise korral ähvardab kõrgem risk haigestuda dementsusesse.

Kõnealuses uuringus mõõdeti uuritavate vere süsihappegaasi sisaldust ja verevoolu kaela arterites. Esiti pandi kontoritöötajad istuma laua taha neljaks tunniks, teiseks mõõdeti näitajaid olukorras, kus uuritavad tõusid laua tagant iga 30 minuti järel ning suundusid kaheks minutiks jooksulindile endale sobivas tempos jalutama. Viimaks vaadeldi, mis juhtub, kui inimesed tõusevad laua tagant iga kahe tunni järel ning seejärel kõnnivad kaheksa minutit järjest.

Nagu oli ootuspärane, langes pärast neljatunnist paigal istumist aju varustatus verega. Samuti oli selle langus ilmne juba pärast kahte tundi istumist, ent tõusis jälle jalutama minnes. Muutus aju verevarustuses oli aga minimaalne, kui inimesed said käia jalutamas iga poole tunni tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles