E-sigaretid võivad kahjustada DNAd ja tõsta vähiriski

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettides leiduvad ühendid võivad kahjustada DNA-d ja aidata kaasa vähirakkude tekkele.
E-sigarettides leiduvad ühendid võivad kahjustada DNA-d ja aidata kaasa vähirakkude tekkele. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tervist kahjustavad sigaretid on popp vahetada e-suitsude vastu, ent ka need pole ohutud ja kõige mõistlikum oleks suitsetamisest üldse loobuda.

E-sigarette reklaamitakse tihti kui ohutut alternatiivi suitsetamisele, ja ehkki traditsioonilised tubakatooted on organismi jaoks palju laastavamad, on nende nooremate, alles 2004. aastal turule tulnud suguvendade pikaajalise kasutamise mõju tervisele alles teadmata. Uurijad leidsid, et ka e-sigarettide suitsetamine võib muuta geneetilist materjali, tõstes seega ka tõenäosust haigestuda vähki, kirjutab Science Daily.

Uurijad võtsid viielt e-sigareti kasutajalt süljeproovi nii 15 minutit enne kui pärast e-suitsu popsimist, et saada selgust, kas need sisaldavad aineid, mis teadaolevalt kahjustavad DNAd. Tuvastati kolm DNAd kahjustavat ühendit: formaldehüüd, akroleiin ja metüülglüoksaal. Nende tase süljes tõusis pärast e-sigareti suitsetamist.

Pikaajalise e-sigarettide kasutamise kahjulikkuse hindamiseks uuriti katsealuste suust kogutud rakkudes esinevaid DNA kahjustusi. Võrreldes mittesuitsetajatega ilmnes viiest neljal e-sigarettide kasutajal suu limaskestas akroleiiniga seotud DNA kahjustus. Kui organism ei tuvasta ega hävita ebanormaalseid rakke, nii et kudedes leiaks aset vigadeta DNA kahekordistumine ja rakkude pooldumine, võib tulemus olla vähkkoe teke.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles