13 viisi, kuidas leevendada kiirelt migreeni

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massaaž leevendab lihaspingeid kaelas ja õlavöötmes ning on migreenide vastu abiks.
Massaaž leevendab lihaspingeid kaelas ja õlavöötmes ning on migreenide vastu abiks. Foto: PantherMedia/Scanpix

Migreen halvendab selle all kannatajate argist elukvaliteeti oluliselt. Migreeniga võivad kaasneda iiveldus, oksendamine, tundetus või kihelus kätes-jalgades, muutused nägemises, suureneda tundlikkus helide, valguse ja lõhna suhtes. Migreeni leevendamiseks leiab lisaks medikamentidele abi ka looduslikest vahenditest, kirjutab Medical News Today.

Akupunktuur

Surve kohaldamine teatud punktidele kehal võib leevendada migreeni sümptomeid – see aitab lihastel lõõgastuda ja vähendab valu.

Üks tõhus survepunkt asub vasaku pöidla ja nimetissõrme vahel, kuhu viie minuti jooksul tugevat, ent mitte valu põhjustavat survet avaldades võib leevendada peavalu.

Migreeniga kaasnevat iiveldust ja oksendamist aitas tõhusalt vähendada PC6 survepunkti stimuleerimine – see asub randmest kolme sõrmeotsa laiuse jagu ülevalpool, käevarre siseküljel.

Muutused toitumises

Paljud migreeni käes kannatavad inimesed on täheldanud, et ränki peavalusid aitavad vallandada teatud söögid. Näiteks töödeldud toidud, punane vein, alkohol, šokolaad ja kofeiini sisaldavad joogid. Nende vältimine võib aidata ka migreenihoogudest hoiduda.

Eeterlikud õlid

Lavendliõli soovitatakse tihti stressi, ärevuse ja peavalude puhul. Selle aroomi sissehingamine pakkus osadele inimestele leevendust ka migreenivalu korral.  

Ingver

2014. aastal läbi viidud 100 osalisega uuringus võrreldi ingveripuudri mõju sumatriptaaniga, mis on tavapärane migreeni sümptomite vaigistamiseks kasutatav ravim. Nende toime oli sama, aga ingveri tarbimisel ei tule karta kõrvaltoimeid, kui inimene ei ole sellele just allergiline.

Stressi haldamine

Stress on sage migreeni vallandada aitav tegur. Stressi maandamise tõhusad viisid on näiteks mõõdukas füüsiline aktiivsus, mediteerimine, lõõgastava muusika kuulamine ja päeviku pidamine.

Jooga või venitusharjutused

Need aitavad suurendada verevoolu erinevatesse kehaosadesse ja vähendada lihaspingeid, mis võib leevendada migreeni sümptomeid. Migreeniravimit võtvate haigete valutase vähenes läbi viidud uuringu kohaselt enam, kui raviprogrammi kaasati veel joogaharjutused.

Biotagasiside

Biotagasiside on teraapia vorm, mida inimesed kasutavad pinges lihaste lõdvestamiseks. Laubale, lõuajoonele, õla trapetslihastele paigaldatud sensorid mõõdavad-tuvastavad lihaspinget, lubades kasutajatel neid kohti teadlikult lõdvestada. Sellise lõõgastuse viisi kasutamine nõuab aga harjutamist, et saada selles meistriks.  

Nõelravi

Migreeni ravimisel on see osutunud tõhusaks, aga oluline on leida kogenud nõelraviarst.

Massaaž

Kaela – ja õlalihaste masseerimine võib vähendada lihaspingeid ja aidata leevendada migreenivalu. See võib samuti maandada stressi.

Massööri juurde minemise kiire alternatiiv on kasutada tennisepalli. Et stimuleerida lihaste lõõgastumist, veereta seda mööda selja- ja õlapiirkonda.

Magneesium

Magneesiumipuudus võib olla migreenide või menstruatsiooniga kaasnevate peavalude põhjuseks. Selle manustamine toidulisandina võib pakkuda abi.

B12-vitamiin

See vitamiin omab rolli aju neurotransmitterite töös ja võib aidata kontrolli all hoida migreenide sagedust ja tõsidust. B-vitamiinid on veeslahustuvad ja ülemäärane hulk väljastatakse kehast uriiniga – seega ei maksa karta, et keegi võib saada B-vitamiini üledoosi, kui lisab need dieedile toidulisandina.

Joo vett!

Vedelikuvaegus on tuntud migreeni põhjustaja, ja piisab juba vähesest veepuudusest organismis, et esile kutsuda peavalu. Joo vett pidevalt, läbi päeva!

Puhka mõõdukalt

Nii unevaegus kui ülemäärane magamine võivad migreeni esile kutsuda. Seitse kuni üheksa tundi uneaega ööpäevas peaks olema piisav migreeni ennetamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles