Nende toitude söömine võib leevendada silmaaluste turset

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmadest paistab väsimus hästi välja.
Silmadest paistab väsimus hästi välja. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Lühikeseks jäänud ööd võivad näidata küll aktiivset seltsielu, kuid sama hästi ei saa öelda üldise tervise kohta, mis unetuse tõttu kannatab. Ühe unetuse sümptomina paistavad välja kottis ja sinakad silmaalused, mille üle ilmselt keegi uhke pole.

Mida enam unetuid öid seljataga, seda rohkem hakkab see silma paistma välimuses ning varsti ei pruugi sinised silmaalused enam olla hästi kaetavad isegi rohke meigiga, kirjutab Independent. Parim lahendus oleks küll korralikult välja puhata, ent kui unetunde pole kiire eluviisi tõttu kusagilt napsata, siis mida peale hakata?

Ekspertide sõnul võivad kerget leevendust anda teatud toidud. «Tumedad turses silmaalused on levinud mure ning üsna raske on nende vastu midagi ette võtta. On leitud küll tõendeid, et antioksüdandid ja põletikuvastased ühendid võivad mõnda inimest aidata,» märkis dermatoloog dr Anton Alexandroff. Sellist konkreetset dieeti, mis mure lahendaks, pole küll välja töötatud, kuid loogiline on eeldada, et antioksüdandid nagu näiteks C- ja K-vitamiin võiks abiks olla.

Neid vitamiine leidub paljudes marjades, puu- ja köögiviljades nagu mustikad, tomatid, brokoli, paprika ja lehtköögiviljad. Siniste silmaaluste kohta on ka arvatud, et need viitavad rauapuudusele, kuid nahaarsti sõnul sellele teaduslikku kinnitust pole leitud. Küll aga tasub rauarikkad toidud kindlasti menüüs hoida, et säilitada energia ja terve vereringe, seda eriti just aneemiaga patsientidel. Rauarikkad on näiteks punane liha, tofu ja läätsed.

Toitumisnõustaja Rhiannon Lamberti arvates ei ole olemas imetoitu, mis garanteeriks siniste silmaaluste taandumise, vaid lahendus on ikka ja jälle tervislik ning tasakaalustatud toitumine, millest suur osa sisaldab puu- ja köögivilju. «Neis leiduvad toitained aitavad võidelda vabade radikaalidega, mida seostatakse naha enneaegse vananemisega. Päevas tuleb süüa vähemalt kolm einet, mis sisaldavad valke, rasvu ja süsivesikuid, hea valik on tarbida aegajalt rasvast kala ning erinevaid köögivilju, mis samuti toetavad (näo)naha tervist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles