Toitumisnõustaja soovitab: need on kõige tervislikumad mahlad

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljamahlad.
Puu- ja köögiviljamahlad. Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Kuigi enamasti mõeldakse mahla all jooki, mis on magus ning valmistatud puuviljadest või marjadest, siis neist veelgi kasulikumad on köögiviljamahlad. 

«Mina soovitan eelistada köögiviljamahlu: tomati-, kõrvitsa-, peedi-, porgandi-, kurgimahla. Neid võib segada ka puuviljamahladega, et vähendada viimaste suhkrusisaldust. Proovida tasub ka maitselisandeid nagu petersell, seller, paprika ja ingver,» rääkis toitumisnõustaja Külli Holsting portaalis tervisliktoitumine.ee.

Kuna tomat on võimas antioksüdant, siis on ka tomatimahla joomine mõistagi kasulik. Tomatimahl on hea K-vitamiini allikas. K-vitamiinil on oluline osa vere hüübimise juures. Kui kehal on K-vitamiini puudus, siis on haavade paranemine takistatud. Samuti on K-vitamiinil oluline roll vere kaltsiumitaseme reguleerimisel. Kaltsium omakorda on hammastes ja luudes sisalduv oluline mineraal.

Tomatimahl sobib hästi ka kaalulangetajatele, sest kiirendab ainevahetust, sisaldab vähe kaloreid ja suhkrut ning palju vett. Eelistada võiks isetehtud tomatimahla. Tomatimahla poest ostes tasub ettevaatlik olla selle soolasisalduse osas.

Teise väga kasuliku köögiviljamahlana tõi Holsting välja peedimahla. Peet sisaldab palju rauda, mistõttu on peeti sisaldavad toidud ja peedimahl hea valik aneemiat põdevatele inimestele, aga sobivad ka lihtsalt vereringe turgutamiseks. Lisaks soosib peedimahl südame- ja veresoonte tegevust ning alandab vererõhku. Samuti langetab antioksüdantide poolest rikas peedimahl kolesteroolisünteesi organismis, takistab arterite lupjumist ja pidurdab ateroskleroosi arengut. Seetõttu soovitatakse magneesiumi- ja kaaliumirikast peedimahla juua kolm korda päevas pärast sööki poole klaasi kaupa. Eriti hästi sobib peedimahla segada teiste antioksüdandirikaste mahladega: kapsa-, porgandi-, kurgi- ja spinatimahlaga.

Hea valik on toitumisnõustaja sõnul ka porgandimahl, mis sisaldab biobaktereid, mis ergutavad seedimist, aitavad lõhustada rasvu, hävitavad suuõõnes leiduvaid mikroobe ja tugevdavad hambaid. Samuti on porgandimahl väga vitamiinirikas, sisaldades rohkesti A- ja B-grupi vitamiine. Need aitavad parandada nägemist ning ennetada osteoporoosi ja rahhiiti. Klaas porgandimahla annab neli korda rohkem vitamiine kui mõnest tsitrusviljast valmistatud mahl.

Loe mahlade tervislikkusest pikemalt tervisliktoitumine.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles