Teeme selgeks: kas muna ohustab su kolesteroolitaset?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna võib pidada supertoiduks.
Muna võib pidada supertoiduks. Foto: Panthermedia/Ekaterina Fedotova/Scanpix

Muna on üsna vastuoluline toiduaine – näiteks levib arvamusi, et sööma peaks ainult munavalget, kuna munakollane on liiga rasvane ja sisaldab rohkelt kolesterooli. Kas seda soovitust tasub aga jälgida?

Keha vajab teatud hulka kolesterooli korralikuks funktsioneerimiseks ning suudab seda ka ise toota, kirjutab Myfitnesspal spordiblogi. Üks suur muna sisaldab umbes 185 milligrammi kolesterooli, samal ajal kui päevane toidust saadav kolesteroolikogus võiks jääda kuni 300 milligrammi piirimaile. Hiljutised uuringud toetavad aga seda, et muna on hea kolesterooliallikas. Ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud uuringus leiti, et kui terved noored hakkasid ühe muna asemel sööma kolm muna päevas, paranes nende HDL ehk hea kolesterooli tase, mis omakorda aitab organismist elimineerida halba kolesterooli.

Kolesteroolisisalduse asemel tasuks vaadata muna koostist kui tervikut. Muna võib nimelt pidada supertoiduks, see sisaldab rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid. Üks muna sisaldab umbes 6 grammi valku ning samas keskeltläbi vaid 70 kalorit. Muna on lihtne toiduks valmistada ning soodne poest osta.

Munavalget kollasele eelistada ei pruugi samuti olla mõistlik mõte. Sellega tarbid küll pisut vähem rasva, kuid jääd ilma olulistest toitainetest. Näiteks sisaldab üks munakollane ligi kolmandikku päevasest B4-vitamiini vajadusest. See vitamiin turgutab aju tööd ning arvatakse, et aitab kaitsta ka Alzheimeri tõve eest. Lisaks sisaldab munakollane B12-vitamiini, millest on paljudel inimestel vajaka, samuti riboflaviini ja folaate.

Muna sisaldab ligi kümnendiku päevasest D-vitamiini vajadusest, samas kui suur osa inimestest on D-vitamiini vaeguses – seega pole põhjust munakollast peljata. Munas leidub täpselt sellisel hulgal rasvu, mis aitavad hästi omastada selles leiduvaid rasvlahustuvaid vitamiine.

Kõrget kolesteroolitaset kartes tuleks menüüst välja jätta suitsutatud ja töödeldud lihatooted nagu vorst, rasvane punane liha, peekon, liialdada ei tasu ka juustuga. Seega muna on nende kõrval ikkagi suhteliselt ohutu valik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles