Südame tervise hoidmine vähendab ka dementsuse riski

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsiline aktiivsus kaitseb südame ja aju tervist.
Füüsiline aktiivsus kaitseb südame ja aju tervist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kõigest nelja tervisliku elustiili tava omaks võttes alandad oluliselt nii südame – veresoonkonna haiguste kui mäluprobleemide, sealhulgas dementsuse tõenäosust.

Organismi hoiavad elutervel trajektooril normi piiresse jääva kehakaalu saavutamine ja säilitamine, regulaarne füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ja suitsetamisest loobumine, vahendab NHS.

Prantsusmaal jälgiti 16 aasta jooksul 6000 vanema inimese tervislikku seisundit ja uuringu tulemustest selgus, et mida parem oli uuritavate veresoonkonna – ja südametervis, seda vähem tuli neil ka rinda pista dementsusega.

Üks levinud dementsuse liik on vaskulaarne dementsus, millel on südamehaigustega samad riskifaktorid. Teiste dementsuse liikide, näiteks Alzheimeri tekkemehhanismides on praegu veel omajagu segadust, aga selle tekkimisele võivad samuti kaasa aidata südamehaiguste riskifaktorid.   

Terve südame kriteeriumiteks loeti mittesuitsetamist, alla 25 jääv kehamassiindeks, regulaarne füüsiline aktiivsus, puu – ja köögiviljade söömine vähemalt kaks korda päevas ja kala söömine vähemalt kaks korda nädalas, madal kolesterooli tase (vähem kui 5.2 mml/l), madal veresuhkru tase (glükoosi veres vähem kui 5.5 mml/l ilma diabeediravimiteta) ja normi piiresse jääv vererõhk (vähem kui 120/80mm Hg ilma vererõhu ravimiteta).

Kui uuringus osalevate inimeste aju – ja füsioloogiliste näitajate puhul tekkis mälufunktsioonide tagasilanguse kahtlus, uurisid neid inimesi põhjalikult neuroloogid. Pikaajalise uuringu jooksul kujunes 745 inimesel ehk 11 protsendil uuritavatest välja dementsus. Mida rohkematele terve südame kriteeriumitele inimene vastas uuringu alguses, seda väiksema tõenäosusega tekkis tal dementsus.

Iga terve südame kriteerium langetas inimese dementsuse riski kümne protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles