Mida peaksid tegema pärast seksi ja millest hoiduma (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seksi on tervise seisukohalt täiesti kohane bakterite vohamise vältimiseks riietumist vältida või tõmmata jalga midagi lahedamat. Parimad on puuvillased püksikud.
Pärast seksi on tervise seisukohalt täiesti kohane bakterite vohamise vältimiseks riietumist vältida või tõmmata jalga midagi lahedamat. Parimad on puuvillased püksikud. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sa ei pea pärast linade vahel müramist kohe duši alla suunduma, aga suguelundite piirkonna puhastamine pärast seksi võib mehi ja naisi kaitsta infektsioonide, eeskätt kuseteede põletiku eest.

Pese genitaalide ümbrust (mitte sisemust!) tavalise sooja veega, jagab WebMD soovitusi. Võid kasutada ka leebet seepi, aga kui su nahk on tundlik või kui sul on juba infektsioon, võivad need nahka liigselt kuivatada ja ärritada. Eesnahaga mehed peaksid selle peeniselt tagasi tõmbama ja pesema selle alt.

Osad naised usuvad, et peavad puhastama tuppe seestpoolt vee või selleks toodetud vedelikega. Selline teguviis võib aga tupe bakteriaalset tasakaalu häirida ja viia infektsioonini. Tupp puhastab end ise – ei maksa unustada, et mõningane tupele iseloomulik lõhn on normaalne.

Pärast seksi väldi lõhnastatud tampoone ja hügieenisidemeid, eriti kui sul tekivad põletikud kergelt.

Seksi ajal võivad sattuda bakterid kusejuhadesse ja tõsta põletikuriski. Pärast mõningase seksijärgse kallistussessiooni nautimist võiksid suunduda tualetti. Põit tühjendades eemaldad suure tõenäosusega ka ohtlikud mikroobid. Naisterahvad peaksid kasutama ka eest tahapoole pühkimise tehnikat.

Joo vedelikku! Selle tulemusena toodab keha rohkem uriini ja kuseteedesse sattunud bakterid uhutakse usinamalt välja.

Kuna soojad ja niisked kohad soodustavad bakterite paljunemist, võiksid selga panna veidi lohmakamad riided. Puuvillased aluspüksid imavad niiskust ja lasevad õhu naha ligi. Võid aga pärast seksi magama suundudes aluspesust ka täielikult loobuda.

Muuda oma seksijärgse rutiini osaks ka kätepesu! Nii eemaldab bakterid, mis võisid pihkudele sattuda partneri genitaalide puudutamisel. Sedasi väldid infektsioone.

Puhasta seksilelusid pärast iga kasutuskorda, sest need on ideaalne pinnas bakterite ja sugulisel teel levivate haiguste vohamiseks. Seksilelusid ei tohiks jagada teistega.

Seksi ajal võivad partnerid teineteisele edasi anda ka seeninfektsiooni. Just, tupe seeninfektsioon võib edasi kanduda ka mehele. Kui tajud suguelundite kihelust või põletustunnet, tupest või peenisest immitseb paksu valget voolust, peaksid sellele tähelepanu pöörama, et saada õiget ravi.  

Kui oled rase, pea seksi järgselt puhtust erilise hoolega, sest sel perioodil on infektsioonid eriti kerged tekkima.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles