Kuni neljandik Eesti lastest ja noorukitest kannatab vaimse tervise probleemide käes

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Tallinna Lastehaigla juures tegutsev Laste vaimse tervise keskus tähistab täna sünnipäeva. Kolme tegutsemisaasta jooksul on keskusest tuge saanud ligi 10 000 vaimse tervise probleemidega last ja noorukit.

Laste vaimse tervise keskuse juhataja dr Anne Kleinbergi sõnul on keskuse koolitatud personalil selja taga tegus ja lootusrikas algus, kuid vajadus abi järele pigem kasvab. Tema juhitavast keskusest saavad abi kõikide psüühikahäiretega lapsed ja noorukid kuni täiskasvanueani, sealhulgas kurvameelsed väikelapsed, meeleoluhäiretega teismelised ja depressioonis noorukid Põhja- ja Kesk-Eestist, saartelt, Läänemaalt ja Ida-Virumaalt.

Kleinberg nentis, et kuni neljandik Eesti lastest ja noorukitest kannatab mingit laadi vaimse tervise probleemi käes. «Meil on olnud hea stardikapital, kuid valdkond vajab endiselt nii avalikkuse tähelepanu kui ametkondade praktilist abi,» sõnas ta.

Vaimse tervise keskuses aitavad lastepsühholoogid ja -psühhiaatrid ühiskonna kõige haavatavamaid. «Laste ja noorukite meeleoluhäired väljenduvad väga sageli kehalistes vaevustes ning häiritud käitumises,» märkis Kleinberg. 

Laste vaimse tervise keskus valmis kolme aasta eest tänu Norra riigi toetusele, Eesti riigi kaasfinantseeringule ja Tallinna Lastehaigla SA omafinantseeringutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles