Ära ohusta beebi tervist! Millest peaksid hoiduma rasedana

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumtöötlemata mahlad võivad sisaldada listeeriabakterit, mis läbib platsentat.
Kuumtöötlemata mahlad võivad sisaldada listeeriabakterit, mis läbib platsentat. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ehkki raseduse ajal võib üldiselt jätkata harjumuspärase elustiiliga, on mõistlik mõnd tavapärast tarbimistava piirata või sellest mõneks ajaks loobuda  – parem karta kui kahetseda.

Ei alkoholile!

Alkoholi tarbimine võib lõppeda loote väärarenguga, kirjutab Medical News Today. Alkohol läbib platsentat ja võib tekitada loote organismis erinevaid alkoholist tingitud tervisehäideid: vaimsed – ja füüsilised väärarengud, käitumisprobleemid, aeglasem areng, kängu jääv kasv, halvem koordinatsioon ja peenmotoorika. Teadlased ei ole kindlad, milline on ohutu kogus alkoholi raseduse ajal. Alkoholist tingitud loote arengu kõrvalekallete vältimiseks oleks parim loobuda sellest täielikult.  

Toidud, mida vältida

Naised ei taha raseduse ajal süüa teatud toite, sest nende lõhnataju muutub ja mõned söögid ajavad iiveldama rohkem kui teised. Mõnd toitu tasuks aga üldse vältida. Näiteks eelvalmistatud liha – ja kanasalatid võivad sisaldada listeeriabakterit, mis läbib platsentat ja see võib loote jaoks osutuda fataalseks.

Pastöriseerimata mahlad ja piimatooted võivad samuti sisaldada listeeriat ja teisi baktereid, mis tekitavad toidumürgitust. Pastöriseerimata piima võivad sisaldada ka mõned pehmed juustud nagu brie ja feta.

Ohtralt elavhõbedat sisaldavad kalad nagu mõõkkala, hai ja makrell võivad osutuda lootele väga ohtlikuks. Elavhõbe võib kahjustada areneva organismi kuulmis – ja nägemisorganeid.

Toorest lihast ja kalast, kaasa arvatud sushist, võib saada salmonelloosi ja toksoplasmoosi, millele on rasedad eriti vastuvõtlikud ja mille tulemusel võib tekkida eluohtlik sepsis.

Toored munad võivad samuti sisaldada salmonella bakterit. Rasedad peaksid vältima toorest muna sisaldavaid tooteid nagu küpsetamata tainas ja kodus valmistatud Casari kaste.

Ka kohviga tuleks piiri pidada, sest sarnaselt alkoholile tungib see läbi platsenta ja jõuab loote vereringesse. Mõned eksperdid leiavad, et suurem annus kui 300 milligrammi päevas tõstab raseduse katkemise ohtu või on oodata madala sünnikaaluga last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles