Kui ohtlik on sinu tervisele mobiilist kumav sinine valgus?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilist kiirguv sinine valgus hävitab fotoretseptoreid silmas.
Mobiilist kiirguv sinine valgus hävitab fotoretseptoreid silmas. Foto: PantherMedia/Scanpix

Nutitelefonidest ja sülearvutitest kiirguv sinine valgus võib kahjustada pöördumatult silmi, põhjustades kollatähni kärbumist, mille tulemuseks on udune ja üha halvenev nägemine.

Tehnoloogiliste seadeldiste ekraanidelt leviv sinine valgus on kahjulik võrkkestale, sai kinnitust Toledo Ülikooli uuringus, vahendab Healthline. Kollatähni kahjustumiseni viib võrkkestas asuvate fotoretseptorite hävinemine – viimased juhivad visuaalsed stiimulid edasi aju nägemiskeskusesse. Sinine valgus kutsub võrkkestas aga esile keemilisi reaktsioone, mille tagajärjel saavad kahjustada fotoretseptorite rakud, mis enam ei taastu.

Uurijad arvavad, et sinine valgus on teistest valguse liikidest kahjulikum selle lühema lainepikkuse tõttu ja seetõttu kätkeb endas ka rohkem energiat, mis võib kergemini esile kutsuda toksilisi muutusi rakutsüklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles