WHO peab alkoholiaktsiisi tõstmist parimaks vahendiks surmade vähendamisel (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohoolik Marja poe taga.
Alkohoolik Marja poe taga. Foto: Toomas Tatar

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) koostas statistilise mudeli, et hinnata viie erineva alkoholikontrolli vähendamise strateegia kulutõhusust alkoholiga seotud surmade ja muude kahjude vähendamisel. Alkoholiga on otseselt seotud enam kui viis protsenti surmadest üle kogu maailma.

Jätkuvalt osutus kulutõhusaimaks alkoholi kõrgem maksustamine, vahendas Med24. Parimate meetmete hulka kuulusid ka piirangud alkoholireklaamile ja müügiaegadele. Uuringus kasutati andmeid 16 riigist, sealhulgas kõrge ja kõrge-keskmise sissetulekuga riigid (USA, Saksamaa, Jaapan, Hiina jt) ning madala ja madala-keskmise sissetulekuga riigid (näiteks Guatemala, India, Ukraina ja Vietnam). 

Mudeli põhjal oleks alkoholiaktsiisi 50-protsendilise tõusu korral iga lisanduva tervena elatud eluaasta hind 100 USA dollarit; iga miljoni inimese kohta lisanduks sellise aktsiisitõusuga 500 tervelt elatud eluaastat. 

Alkoholi müügiaegade piiramine või ranged piirangud alkoholireklaamile (internetis, raadios, teles ja reklaamtahvlitel) annaks kumbki ühe tervena elatud eluaasta hinnaks vähem kui 100 dollarit ja lisaks iga miljoni inimese kohta 350 tervena elatud eluaastat. 

Rangemad seadused joobes juhtimise kohta, nende seaduste rakendamine ja vere alkoholisisalduse määramise punktide tekitamine oleks pisut vähem kulutõhus. Meetme rakendamiseks tuleks teha investeeringuid nii politseinike töö kui vere alkoholisisalduse määramise vahendite jaoks. Niisuguse sekkumisega saavutatud iga tervena elatud eluaasta maksumus oleks kuni 3000 dollarit ja iga miljoni inimese kohta oleks võimalik lisada 100 tervena elatud eluaastat. 

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles