Uuring: vererõhku võib tõsta sinu kodu vale temperatuur

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahe kodukeskkond võib aidata kaasa kõrge vererõhu tekkele.
Jahe kodukeskkond võib aidata kaasa kõrge vererõhu tekkele. Foto: PantherMedia/Scanpix

Külmas korteris või majas elamine võib olla hüpertoonia ehk kõrgvererõhutõve oluline riskifaktor, ja sellele kalduvate inimeste kodust temperatuuri peaks hoolega jälgima.

Kõrge vererõhk suurendab tõenäosust haigestuda südame – ja veresoonkonna haigustesse, sealhulgas viia eluohtliku insuldi või infarktini, kirjutab Medical News Today.

Inglismaal korraldatud uuringus vastas 4659 inimest küsimustele oma elustiili kohta. Seejärel külastas meditsiiniõde nende kodusid, kus mõõtis nii uuringus osalejate vererõhku, südame tööd kui ka temperatuuri elutoas.

Tulemused näitasid, et madalam temperatuur tõi kaasa kõrgema vererõhu: süstoolne ehk ülemine rõhk tõusis 0,48 mmHg ja diastoolne ehk alumine vererõhk 0,45 mmHg iga langenud kraadi kohta. Kõige külmemates kodudes elavate inimeste vererõhk oli keskmiselt 126.64/74.52 mmHg, kõige soojemate kodude elanikel aga 121.12/70.51 mmHg.

Uuringu autorid soovitavad silmas pidada, et elukeskkonna temperatuur oleks vähemalt 21 kraadi. Kodu temperatuurist olid vähem mõjutatud ka need, kes olid argiselt füüsiliselt aktiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles