Kuidas hävitab krooniline unepuudus tervist?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuudus mõjutab organismi rakutasandil, lülitades osasid geene välja ja teisi sisse.
Unepuudus mõjutab organismi rakutasandil, lülitades osasid geene välja ja teisi sisse. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kroonilise unepuuduse all kannatavatel ja vahetustega töötavatel inimestel on kõrgem risk ülekaalulisuseks ja haigestuda 2. tüüpi diabeeti.

Juba ühel unetul ööl on negatiivsed tagajärjed kudesid mõjutavale geeniekspressioonile ja organismi ainevahetusele, avastasid Uppsala Ülikooli teadlased. Health Europa vahendab, et eelnevalt on leidnud kinnitust, et unepuudus mõjustab keha funktsioone, aga seni on jäänud selgusetuks, kas unevaegus võib olla põhjuseks molekulaarsetele muutustele rakutasandil.

Uppsalas uuriti inimeste rasv – ja lihaskudesid. Nende ainevahetus saab tihti kannatada, kui inimene on ülekaaluline või põeb diabeeti. Une vaegus viis muutusteni DNA metülatsioonis, mis reguleerib paljusid rakusiseseid protsesse ja elutegevust, sealhulgas ka geenide avaldumist või vaigistamist. Mis tähendab, et uni või selle puudus võib lülitada ühed geenid sisse ja teised välja - epigeneetiline modifikatsioon lähtub keskkonnatingimustest, milles organism viibib.

Teadlasi paelub nüüd küsimus, kas piisava puhkuse järgselt pöörduvad ka rakutasandil omandatud kahjustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles