Haruldane haigus: teismeline oksendab 30 korda päevas

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiu seedeelundkonna lihased ei tööta korralikult, mistõttu väljub söök peamiselt suu kaudu. Pilt on illustratiivne.
Neiu seedeelundkonna lihased ei tööta korralikult, mistõttu väljub söök peamiselt suu kaudu. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Inglismaal elav 19aastane Caitlin kannatab ägeda gastropareesi all. See on mao tühjendamise häire, mille puhul ei tõmba seedeelundkonna lihased kokku nii nagu peaks, ja selle tulemusena oksendab neiu ligi 30 korda päevas. Ta kaalub haiguse tagajärjel kõigest 38 kilo.

Tütarlapse argielu möödub haiglas, kus talle tehakse toitainerikaste segude ülekandeid, millele võib päevas aega kuluda suisa 12 tundi, vahendab BBC. Tema haigus ei luba tal normaalse tempoga toitu seedida, sest see ei liigu puuduliku lihastöö tõttu seedetraktis allapoole või see toimub suure viivitusega.

Tüdruk ei saa minna isegi sõpradega välja kohvitama, sest aset võivad leida piinlikud intsidendid. Samuti pole talle lubatud auto juhtimine. Seisund ei võimalda tal minna ka ülikooli õppima.

Caitlin jäi haigeks 14aastaselt ja viimase viie aasta jooksul on tema seisund muutunud üha hullemaks. Normaalkaalus teismelisest on järele jäänud inimvare, kes kannatab vaatamata ohtratele veenisisestele ülekannetele alatoitumuse all ja kelle organid on kohe üles ütlemas. Kuna ka tema immuunsüsteem ei tööta korralikult, on tal tänavu olnud juba seitse korda veremürgitus.

Neiut võib aidata kirurgiline sekkumine, millega kaasneb aga suur risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles