Põhjus, miks tunned päev pärast pidu end ikka veel joobnuna

PM Tervis
Copy
Peojärgne pohmell võib rikkuda pühad.
Peojärgne pohmell võib rikkuda pühad. Foto: Shutterstock

Ärkad pärast joomingut ning keel on ikka veel pehme, samm sassis ja mälus lüngad? Ilmneb, et pohmell häirib keha ja meele võimekust samamoodi nagu joobesolek. 

Meditsiiniajakirjas Addicton avaldati metaanalüüs, milles leiti, et kognitiivsed häired (kehv koordinatsioon, mälulüngad jm) purjusoleku ajal lükkuvad edasi ka järgmisse päeva, mil põed pohmelli. Seepärast võibki olla tunne, nagu oleksid ka järgmisel päeval veel purjus. Uuring näitas, et alkoholi negatiivne mõju käitumisele ja ajule avaldub isegi siis, kui veres on pärast pidu alles vähe või üldse mitte alkoholi.

Suurbritannia Bathi ülikooli psühholoogid võtsid luubi alla 19 varasemat uuringut, mis olid vaadelnud üle 1100 osaleja andmeid alkoholi tarbimisele järgneva päeva kohta. Jälgiti nii pohmelli sümptomeid, vere alkoholitaset kui ka kognitiivset võimekust. Selle käigus leiti, et pohmell mõjutas inimese psühhomotoorikat, lühi- ja pikaajalist mälu ning tähelepanuvõimet.

«Selline häiritud võimekus peegeldab halvemat tähelepanuvõimet, fokusseerimist, probleeme mäluga ning vähenenud reageerimiskiirust ka järgmisel päeval pärast rohket alkoholitarbimist,» selgitas uuringu autor Craig Gunn. Seepärast tuleb väga hoolikalt järele mõelda, kas pohmelli põdedes tasub autoga sõita, tööle minna või ette võtta mistahes muu tegevus, mis nõuab hoolikat tähelepanu ja kindlat kätt.

Miks võtab aju ja keha koostöö taastamine pärast joomingut kaua aega? Põhjus võib olla näiteks selles, et alkohol viib nii ajust kui ka kehast välja olulisi toitaineid, mis on vajalikud maksimaalse kehalise ja vaimse võimekuse tagamiseks. Alkohol mõjutab ka aju funktsioone ja kesknärvisüsteemi, mis aitavad hoida kontrolli all koordinatsiooni ning mälu.

Lugu avaldati esmakordselt 2018. aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles