Sümptomid, mis võivad märku anda peenisevähist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel hügieen tõstab peenisevähi riski.
Nigel hügieen tõstab peenisevähi riski. Foto: PantherMedia/Scanpix

Papilloomviirus (HPV) pole ohtlik ainult naistele. See tõstab meestel peenisevähki haigestumise riski oluliselt.

Rahvusvahelise Vähiinstituudi andmeil on peenisevähki haigestumise suurimad riskifaktorid vanus – mehed, kes vanemad kui 60 –, kehv isiklik hügieen, tubakatoodete kasutamine, kõrge seksuaalpartnerite arv ja fimoos ehk eesnaha kitsenemine. Viimase häire puhul ei saa tõmmata eesnahka osaliselt või täielikult üle peenisepea. Madalam peenisevähi risk on ümberlõigatud meestel. Eesnaha alla jäävad nimelt pikemaks pidama nii mustust kui baktereid, ja see kergitab infektsioonide ja haigestumise riski. Ohtu tõstab oluliselt papilloomviirusega nakatumine.

Peenisevähist võivad märku anda järgmised sümptomid: punetus, ärritus, haavandid või mügarikud peenisel, samuti veritsus või puhkeseisundis peenisest erituv vedelik.

Kui märkad, et peenisega toimub midagi tavapäratut, oleks mõistlik sellest rääkida arstile. Isegi, kui tegu peaks olema vähiga, on selle ravimiseks erinevaid võimalusi, ja mida varem on saadud probleemi põhjuse jälile, seda parem prognoos.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles