Maiusta julgelt! Sellises koguses šokolaadi söömine tugevdab tervist

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad.
Šokolaad. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Scanpix

Kuus kolme šokolaaditahvli söömine vähendab oluliselt riski haigestuda südamehaigustesse, väidavad teadlased.

Paljud inimesed usuvad, et tervisliku eluviisi harrastamiseks ning pika eluea tagamiseks peavad nad unustama kõik maiustused ning muud meeldivad söögid, mida üldiselt tervislikuks ei peeta. Euroopa kardioloogide seltsi konverentsil Münchenis esitleti äsja aga uuringut, mille kohaselt on võtmesõnaks siiski mõõdukus, mitte enese piiramine, vahendas Independent.

Teadlastest koosnev meeskond lasi hinnata enam kui poolt miljonit täiskasvanut, et teada saada, kuidas mõjub šokolaadi söömine nende südame tervisele. Nad jõudsid järeldusele, et kuni kolme šokolaaditahvli söömine kuus vähendab südamepuudulikkuse riski 23 protsendi ulatuses võrreldes nendega, kes üldse šokolaadi ei söö. Kui šokolaadiga aga liiga tihti maiustada, siis tekib vastupidine efekt – see hoopis tõstab südamepuudulikkuse riski 17 protsenti, seega on oluline mitte liialdada.

«Ma usun, et šokolaad on oluline flavonoidide allikas, mida seostatakse kehas põletiku vähendamisega ning hea kolesteroolitaseme suurendamisega,» sõnas uuringu autor, New Yorgi Icahn meditsiinikooli arst-resident dr Chayakrit Krittanawong. Tema sõnul suurendab flavonoidide tarbimine kehas ka lämmastikoksiidi taset, mis omakorda parandab vereringet. Siiski on šokolaadis küllaltki suur küllastunud rasvade osakaal, ent mõõdukas koguses tumeda šokolaadi tarbimist peab arst-resident siiski tervisele heaks.

Tänavu on ka varem tehtud Californias uuring šokolaadist, mille kohaselt on sel positiivne efekt vaimsele tervisele – tume šokolaad aitab leevendada stressi ning parandada mälu funktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles