Musklid punni: tugevamad lihased pikendavad eluiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihastele tuleb aegajalt koormust anda.
Lihastele tuleb aegajalt koormust anda. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Tervisele mõjub suurepäraselt küll igasugune liigutamine, kuid värske uuring näitab, et eluiga võib pikendada just see, kui oled oma lihased tugevaks treeninud.

Mida tugevamad lihased, seda pikem elu – selline seos tehti kindlaks Michigani Ülikooli uuringus, vahendas Independent. Meditsiiniajakirjas Journal of Gerontology: Medical Sciences avaldatud uurimuses selgus, et madalama lihasmassiga inimestel on 50 protsenti suurem tõenäosus enneaegselt surra kui nende tugevate lihastega kamraadidel.

«Lihaste tugevuse säilitamine kogu elu vältel - kuid eriti eakana -, on pikaealisuse ja vanemas eas iseseisvalt elamise seisukohast äärmiselt oluline,» nentis uuringut juhtinud teadlane Kate Duchowny. Ta kogus oma meeskonnaga rohkem kui 8000 üle 65-aastase mehe ja naise andmeid ning kasutas nende analüüsimiseks muuhulgas haardetugevust. Käehaarde tugevus peegeldab hästi inimese üldist jõudu, kuigi regulaarselt seda inimese füüsise testimisel ei mõõdeta.

Uuringus selgus, et 46 protsenti osalenutest tunnistati lihasmassi ja haardetugevuse alusel nõrgapoolseks vastavalt ettenähtud künnisele. Nõrga kategooria esindajatel oli ligi 50 protsenti kõrgem risk varakult surra kui neil, keda peeti käehaarde järgi tugevateks.

«Lihasnõrkust saab pidada tõsiseks rahvatervise probleemiks, mida on tuvastatud paljudes vananemist puudutavates uuringutes. Meie uuring rõhutab veelgi, et lihaste tugevuse jälgimine võiks kuuluda tavapärase meditsiinikontrolli juurde ning seda mitte ainult eakatel, vaid ka keskealistel, kuna see võiks aidata pikendada eluiga,» lisas Duchowny.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles