Dementsuse algus 25-aastaselt? Kaks vanadusega seostatud haigust, mis võivad kimbutada ka noorena

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dementsuse algusest annab märku desorientatsioon.
Dementsuse algusest annab märku desorientatsioon. Foto: PantherMedia/Scanpix

Oleme harjunud osasid haigusi seostama kõrge eaga. Tegelikult võivad need keha hävitavad tervisehädad esineda ka noortel inimestel ega tohiks jääda tähelepanuta, vahendab MSN terviseportaal.

Artriit ehk liigesepõletik

Artriiti peetakse vanade inimeste haiguseks. Osteoartriiti põhjustab tõepoolest ajaga kulmineeruv liigeste kulumine, mistõttu esineb seda sagedamini üle 65-aastastel. Reumatoidartriit on aga autoimmuunhaigus, mille diagnoosi võib saada igas vanuses inimene. Teadmata põhjustel hakkab immuunsüsteem pidama keha enda kudesid võõrorganismiks ja sestap ka neid hävitama. Kui su liigesed on tihti valulikud, kanged või paistes, võiksid pöörduda arsti poole. Hädast võib märku anda ka kiirem liigeste väsimine.

Säilitada tuleks aga mõõdukas füüsilise aktiivsuse, et oleks tagatud liigeste liikuvus. Organismis esineva põletikuga aitab võidelda ka õige toitumine: söö ohtralt juur – ja köögivilju, pähkleid, ube, kala. Põletikuvastase toimega maitseaine on tumerik.  

Alzheimer’i tõbi

Vanus on suur dementsuse riskifaktor, aga Inglismaal elab 40 000 Alzheimer`i tõbe põdevat inimest, kel aastaid vähem kui 65. Varase haiguse alguse puhul on inimestel tihtilugu raske saada diagnoosi ja keerulisem on ka tulevane elukorraldus, kui vaja veel hoolitseda oma alaealiste laste eest.

Uurijad on tuvastanud mitu Alzheimer`i tõve puhul esinevat aju anomaalia tüüpi - beeta-amüloidvalgu trombide ja tau valgu kogumikud aitavad mõlemad kaasa ajurakkude surmale, mille tagajärjeks on progresseeruv mälu halvenemine, sotsiaalsete oskuste vähenemine ja viimaks surm.

Haiguse tekkes omavad rolli ka geneetilised faktorid.

Muutused ajus võivad alata 25 aastat enne seda, kui haigus silmnähtavalt ilmseks muutub.

Mayo Kliiniku uuringus selgus, et naised, kelle veres oli kõrge kogus keramiidi, haigestusid Alzheimerisse kümme korda suurema tõenäosusega. Haiguse riski tõstab ligi kolm korda ka insuliiniresistne diabeet.

Dementsuse ühest liigist Alzheimer`i tõvest võib märku anda halvenev kõnnak ja suutmatus üheaegselt rääkida ja kõndida, mis on tähelepanu jagamise ülesanne. Haigus seondub ka aeglustunud kõnnakuga. Inimesel on näiteks ka raskusi numbrite tagurpidi loendamisega jalutamise ajal.

Desorientatsioon annab sagedasti märku dementsuse algstaadiumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles