Suitsetamine ja alkoholi tarbimine kahjustab veresooni juba verinoorena

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi tarbimine ja suitsetamine mõjuvad noorele organismile laastavalt. Tagajärgi on aga võimalik parandada, kui loobuda tarbimisest õigel ajal.
Alkoholi tarbimine ja suitsetamine mõjuvad noorele organismile laastavalt. Tagajärgi on aga võimalik parandada, kui loobuda tarbimisest õigel ajal. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tubakatooteid ja alkoholi pruukivate teismeliste veresooned olid oluliselt kahjustunud juba 17. eluaastaks.

Need füüsilised muutused tõstavad oluliselt ka südame – ja veresoonkonna haiguste tõenäosust, kaasa arvatud infarkt ja insult, vahendab BBC.

Noortel, kes olid tõmmanud rohkem kui sada sigaretti või kaldusid sagedasti napsitama, olid veresoonte seinad rohkem jäigastunud kui nende karskematel eakaaslastel. Kaks pattu ühes - nii suitsetamine kui alkoholi manustamine -, suurendas arteriaalset tervisekahjustust veelgi. Tulemuseks juba tasapisi progresseeruv ateroskleroos, mis aastate lisandudes viib üha tõsisemate terviseprobleemideni.

Uurimuse teine oluline leid oli, et suitsetamise ja alkoholi tarbimise lõpetavate teismeliste veresooned taastusid. Juhul, kui nad said oma pahedest võitu teismeaastate jooksul! Uurimuse tegijad märkisid aga, et kunagi pole hilja tervist kahjustavatele harjumustele kriipsu tõmmata – sedasi võid päästa enda elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles