Liigesehaigused võivad rünnata ka lapsi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte reumaliit.
Noorte reumaliit. Foto: Priit Simson

Eesti Reumaliidu juhi Ingrid Põldemaa sõnul on ekslik arvata, nagu vaevaks luu- ja lihaskonna vaevused üksnes vanu inimesi, sest need võivad tabada isegi väikesi lapsi.


Igal aastal haigestub Eestis liigespõletikesse ligi 200 last ja mõned neist on üsna väikesed. Üldse on Eestis haigeid 13 000 ja iga neljas inimene kannatab mõne vaevuse all.

Reumatoloogia seltsi esimehe Tõnu Peetsi sõnul ei teki need haigused sellest, et inimene oleks midagi valesti teinud, nagu paljud teised haigused. Sel põhjusel on neid ka raske teadlikult ennetada.

Liigesepõletikud tekivad reumatoloogi sõnul sageli päriliku eelsoodumuse alusel, kuid neid võib vallandada ka juhuslik viirusinfektsioon. «Parim ennetus on tõhus ravi haiguse varases staadiumis, sest see aitab ära hoida pöördumatust liigesekahjustusest tingitud hilisemat töövõimetust ja invaliidistumist,» nentis ta.

Väga tõhus on ka bioloogiline ravi, kuid seda saab vaid väike osa haigetest, sest haigekassa on selle osutamise tingimused liialt karmideks muutnud ja järjekorrad on pikad.

Reumaliidu juht Ingrid Põldemaa ütles, et kui HIV, vähi ja isegi alkoholismi ennetuseks on raha ette nähtud, siis luu- ja lihaskonna haigusteks mitte. Kroonilisi haigeid tuleb üha juurde, sest elanikkond vananeb.

Viimase aja lumerohked talved on omakorda muutnud haigete liigestega inimeste toimetuleku raskeks. «Hea ravi ja professionaalse taastusravi korral on inimestel võimalik saada oma elu tagasi,» tõdes ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles