Kuidas vaigistada kiirelt valu, kui nõelab mesilane

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõelata saanud kohale võid ka määrida mett, mil on põletikuvastane toime. Jälgi aga, et selle lõhn uusi mesilinde kohale ei meelita.
Nõelata saanud kohale võid ka määrida mett, mil on põletikuvastane toime. Jälgi aga, et selle lõhn uusi mesilinde kohale ei meelita. Foto: PantherMedia/Scanpix

Mesilase nõelamisele järgneva valu – ja kihelustunde vastu saab kiirelt abi kodusest arsenalist.

Kui mesilase nõel on endiselt nahas, eemalda see, pühkides üle nõelatud koha marli, pabertaskurätiku või küünega, jagab soovitusi Medical News Today. Ära ürita nõela välja pigistada ega eemaldada pintsettidega. Mesilase nõela nahast eemaldamine väldib ärrituse edasist levikut.

Pese kohe pärast nõelata saamist hammustuskohta, et eemaldada sellest võimalikult palju mesilasemürki, mis muuhulgas sisaldab ka sipelghapet. Paiguta seejärel nõelatud kohale jääkotike või külmutatud köögiviljade pakk ja hoia seda seal paar minutit. See vähendab valu ja paistetust.

Osadel õlidel on antiseptilised omadused – tupsuta nõelatud kohale teepuu – või lavendliõli. Enne eeterliku õli tilga nahale kandmist sega see mõne nautraalsema, näiteks oliiviõliga.

Aaloe geelil on põletikuvastane ja antibakteriaalne toime ja selle nõelatud kohale määrimine aitab ära hoida põletikulisi protsesse.

Irooniline küll, aga mesi sisaldab paljusid põletikuvastaseid komponente, mis aitavad ennetada infektsiooni ning kiirendavad paranemist ja on abiks paistetuse vastu. Määri väike kogus mett nõelata saanud kohale. Tee seda aga siseruumides, et meelõhn ei meelitaks ligi järjekordseid sumisejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles