Aspiriin päästab soolevähist

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin
Aspiriin Foto: AP / Scanpix

Napsisõprade hommikusel abimehel aspiriinil on teisigi hüvesid: värske uuringu kohaselt vähendab ravimi toimeaine atsetüülalitsüülhape oluliselt soolevähiriski.

Teadusajakirjas The Lancet avaldatud uuringust selgub, et kahe aasta jooksul võetud kaks tabletti päevas vähendasid soolevähijuhtumeid riskirühma seas 63 protsendi võrra.

Uuringut juhtinud Newcastle´i ülikooli professori John Burni sõnul on tõendid aspiriini kasulikkusest tugevad. Ka teised eksperdid on tulemusi kommenteerinud väidetega, et see kinnitab aspiriini vähivastast mõju laiemalt.

Uuring hõlmas 861 Lynchi sündroomiga patsientii, kes põevad haigust, mis esineb hinnanguliselt ühel inimesel tuhandest. Nende organismidel on raskusi kahjustada saanud DNA tuvastamise ja parandamisega, mistõttu on nad keskmiselt vastuvõtlikumad erinevatele vähivormidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles