Oluline teada: millised on II tüübi diabeedi sümptomid lastel?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
II tüüpi diabeedist võib anda märku lapse oluliselt kasvanud janu, sest neerud töötavad üleliigse suhkru kehast välja viimiseks ülekoormusel ja toodavad rohkelt uriini.
II tüüpi diabeedist võib anda märku lapse oluliselt kasvanud janu, sest neerud töötavad üleliigse suhkru kehast välja viimiseks ülekoormusel ja toodavad rohkelt uriini. Foto: PantherMedia/Scanpix

II tüübi diabeet on krooniline haigus, mis võib välja kujuneda igas vanuses. Tihti on selle kulg pikk ja sümptomid võivad alguses jääda märkamatuks ja tähelepanuta.

II tüübi diabeeti iseloomustab kõrge veresuhkru tase, mille hulka veres aitab muidu stabiilsena hoida pankrease toodetav hormoon insuliin, kirjutab Medical News Today. II tüübi diabeedi puhul ei tooda keha piisavalt insuliini või ei reageeri keha sellele õigesti - tekib insuliiniresistentsus.  

Mida suuremaks probleemiks on ühiskonnas ülekaalulisus, seda rohkem inimesi haigestub ka II tüübi diabeeti, mis on krooniline haigus ja võib viia ka teiste tõsiste tervisekahjustusteni. Praegu ei osata haigust välja ravida, aga oluline on saada õiget ravi, et hoida seisundit stabiilsena.

Laste puhul võib II tüübi diabeedist märku anda järgmised sümptomid:

Suurenenud uriinieritus. Kui veres on liigselt suhkrut, peavad neerud töötama ülekoormusel, et seda kehast välja viia. Tulemuseks on suurem uriinihulk ja sagenenud urineerimisvajadus.

Suurenenud janu. Rohkem uriini kehast ebavajaliku välja viimiseks tähendab ka dehüdratsiooni ja kasvavat veevajadust. Laps võib olla tavapäratult janune, tarbides rohkem vedelikku kui tavaliselt.

Väsimus. Kui keha ei suuda veresuhkrut õigesti kasutada, võib see põhjustada väsimust, mida omalt poolt raskendab ka veepuudus.

Ähmane nägemine. Kõrge veresuhkru tase võib vähendada ka silmaläätsede veesisaldust, mis muudab pilgu fokusseerimise raskemaks.

Tumenenud nahk. Insuliiniresistentsus võib põhjustada paiguti naha tumedamaks muutumist. Kõige sagedamini esineb seda kaenlaaluste piirkonnas ja kaela tagaküljel.

Haavad paranevad aeglaselt. Kõrge veresuhkru tase viib pikema paranemisperioodini. Ka põletikud taanduvad aeglasemalt.

Kui täheldad lapsel neid sümptomeid ja need pole ajutised nähtused, konsulteeri arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles