Ravimite poodi lubamise idee ajab apteegid tagajalgadele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliendid apteegis.
Kliendid apteegis. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ravimitootjad soojendavad taas üles paari aasta eest konkurentsiameti välja käidud ideed lubada käsimüügiravimeid müüa ka poodides, see idee on ajanud tagajalgadele apteegid, kes on omakorda alustanud kampaaniat rõhutamaks, kui oluline on ravimite müügil apteekri nõuanne.

Ravimitootjate liit tutvustab täna avalikkusele uuringut, kus küsiti inimeste arvamust selle kohta, kas nemad sooviksid, et käsimüügiravimid oleks poes müügil või mitte. Millised on tootjate tellitud küsitluse tulemused, võib aimata tellija positsioonist ning samuti 2009. aastal konkurentsiameti tellitud uuringu tulemustest. Toonase küsitluse järel avaldas amet pressiteate, kus sedastati, et üldiselt suhtuvad eestimaalased ravimite müüki väljaspool apteeke positiivselt.

Apteegid on aga üheselt ravimite poodi lubamise vastu. Peamiste vastuargumentidena tuuakse välja seda, et ravimite poodi lubamine suretab välja maa-apteegid ning soodustab ravimite väärkasutamist. Viimast siis seetõttu, et poemüüja ei oska ostjaid nõustada sel moel kui õppinud apteekrid. Seda, kui oluline on apteekri nõuanne, rõhutatakse ka äsja apteekrite liidu ja apteekide ühenduse poolt alustatud kampaanias «Küsi apteekrilt nõu».

Konkurentsiameti juht Märt Ots on aga nentinud, et apteekideski müüakse inimestele käsimüügiravimeid ilma igasuguse nõustamiseta.

Oma seisukoha tugevdamiseks on apteegid veel osutanud olukorrale Põhjamaades, kus käsimüügiravimid poodides ja kioskites juba müügil on. Näiteks ei pea paljud Rootsi poed kinni nõudest, et valuvaigisteid ei tohi müüa alla 18-aastastele isikutele. Ravimite müügiga seotud rikkumisi – müük alaealistele ja ravimite paigutamisega seotud probleemid -  on hulgaliselt ette tulnud ka Taanis.

Lisaks on apteegid tellinud omapoolse uuringu, mille tulemuste järgi kardab hulk maa-apteeke, et ravimite poodi lubamisel kaob oluline osa nende sissetulekust ning nad peavad uksed sulgema. «Seadusemuudatusest, mille kohaselt võib käsimüügiravimeid müüa ka tavapoodidest, tunneb ennast reaalselt ohustatuna veerand küsitletud väikeapteekide omanikest,» nenditakse uuringu kokkuvõttes.

Ravimite poodi lubamise ideed ei poolda ka sotsiaalministeerium. «Oleme endiselt seisukohal, et ravimid, olgu need siis retsepti- või käsimüügiravimid, peaksid terviseohutuse huvides jääma müügile selleks spetsialiseerunud kohtadesse – apteekidesse,» nentis ministeeriumi ravimiosakonna kohusetäitja Dagmar Rüütel paar nädalat tagasi toimetusele e-kirjaga saadetud kommentaaris.

Ministeerium on oma heakskiidu andnud ka apteekide käima lükatud kampaaniale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles