Pevkur: maakonnakeskustes peab olema arsti vastuvõtt ööpäev läbi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul peaks arstiabi kättesaadavus paranema järgmisel aastal, kui rakenduvad haigekassa uued rahastusotsused. Muuhulgas peaks tulema igasse maakonnakeskusse ööpäevaringne arsti vastuvõtt.

«Oluline on hiljutine otsus taastada arstiabi rahastamine nii pere- kui eriarstidel masueelsele tasandile ning seda isegi veidike tõsta,» rääkis Pevkur Kuku raadio hommikuprogrammile. «Perearstid saavad asendussüsteemi ja maakonnahaiglate arstid lähtetoetuse.»

Pevkur lubas, et kõikides maakonnakeskustes saab olema 24/7 arsti vastuvõtt. «Igal inimesel on nii võimalus pöörduda ööpäevaringselt maakonnakeskuses arsti vastuvõtule, keerulisemaid operatsioone tehakse neljas Eesti punktis,» selgitas minister.

Statistikaameti hiljutisest uuringust selgus, et arstiabi kättesaadavus Eestis väheneb juba teist aastat järjest. Suuremad probleemid arstiabi kättesaadavusega olid maa-asulates ja eriti Kirde-Eestis.

«Olukorra parandamiseks sai hiljuti pandud nurgakivi uuele Ida-Viru keskhaiglale,» selgitas Pevkur. «Üldine põhimõte on selline, et neljas Eesti punktis: Jõhvi/Kohtla-Järvi piirkonnas Ida-Virumaal, Pärnus, Tallinnas ja Tartus oleks võimaldatud kõrgema etapi arstiabi parimal võimalikul moel.»

Statistikaameti eile avaldatud uuringust selgus, et kolm protsenti 16-aastastest ja vanematest inimestest ei saanud tänavu Eestis vajadusel perearstiabi. Mullu oli selliste inimeste osakaal 2,1 protsenti ja 2009. aastal kaks protsenti. Eriarstiabi ei saanud tänavu vajadusel 6,9 protsenti, mullu oli selliseid inimesi 4,7 protsenti ja tunamullu 4,2 protsenti.

Kõige halvem on olukord hambaarstiabiga. Tänavu ei saanud vajadusel hambaarstiabi 8,4 protsenti inimestest. 2010. aastal ei saanud hambaarstiabi 6,5 protsenti inimestest ja 2009. aastal 5,2 protsenti inimestest. Kõige vähem oli perearstiabi ja hambaarstiabi kättesaadavusega probleeme Lääne-Eestis, eriarstiabi oli kõige kättesaadavam Lõuna-Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles