Süstlaga punnide vastu! Kas uus vaktsiin võib aidata aknest igaveseks vabaneda?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akne hävitavad antikehad on avastatud!
Akne hävitavad antikehad on avastatud! Foto: Panther Media/Scanpix

Akne kimbutab suuremat osa teismeealistest, aga jääb eluteel nuhtlusena saatma ka paljusid täiskasvanuid. Aknest põhjustatud armid kaovad aeglaselt, muutes haiguse veelgi painavamaks psühholoogiliseks koormaks.

Tavaline akneravi hõlmab kas antibiootikume või retinoide, kirjutab Medical News Today. Uurijate andmeil ei ole need aga probleemile ideaalne lahendus, sest ei osutu haiguse välja ravimisel tihtipeale tõhusaks ja võivad põhjustada kõrvalnähte, millest üks leebemaid on kuiv nahk ja selle ärritus. Praegusi ravimeetodeid ei talu hästi 85 protsenti akne käes kannatavatest teismelistest ega ka 40 miljonit haigusega rinda pistvat täiskasvanut Ameerikas.

Teadlased on võtnud eesmärgiks luua ohutu ja efektiivne aknet raviv vaktsiin. Neil õnnestus juba uue antikehaga hävitada akne tekkes peamist rolli mängiv CAMP toksiin, mida toodavad haigusloomes osalevad bakterid.

Katsete käigus inimeste naharakkudega on osutunud antikehad väga efektiivseks ja pärast edukaid kliinilisi katseid võib aknevastane vaktsiin saada argiseks reaalsuseks.

Teadlastel tuleb aga olla ettevaatlik, et vaktsiin ei pühiks ühes halbade aknet põhjustavate bakteritega minema nahale kasulikke häid mikroobe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles