Kas imetamise ajal on ohutu valuvaigisteid tarvitada?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnapiima kaudu jõuab lapse organismi imeväike kogus ibuprofeeni.
Rinnapiima kaudu jõuab lapse organismi imeväike kogus ibuprofeeni. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sünnitusest taastuvad ja imetavad naised võivad olla kimpus erinevate valudega. Näiteks võivad tunda anda lihased või suurt ebamugavust põhjustada emakakrambid. Ibuprofeen võib neid hädasid kergesti leevendada. Ent kas see on ohutu lapsele?

Paljusid ravimeid ei soovitata kasutada rinnaga toitmise ajal, sest need võivad sattuda beebi vereringesse, vahendab Medical News Today. Ibuprofeen ei kujuta endast üldiselt ohtu, kui imetav ema võtab seda ette nähtud koguses oma hädade vaigistamiseks. Ibubrofeeni kandub rinnapiima ülimalt väikeses koguses - laps puutub kokku annusega, mis on 0.38 protsenti ema võetud doosist. Ka väga kõrgete valuvaigisti annuste puhul jõuab lapseni sellest vähem kui üks protsent. Soovitatav on aga mõistagi valuvaigisteid süüa mõõdutundega - mitte rohkem kui vaja!

Mõned uuringud viitavad aga, et ibuprofeeni tarvitamine raseduse ajal on seotud lapse hilisema astmaga. Üks uuring on jõudnud tulemuseni, et ibuprofeeni tarbimine esimese trimestri jooksul suurendab raseduse katkemise riski. Seetõttu ei soovita arstid raseduse algfaasis valuvaigisteid kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles