Kas rinnavähk tekib higistamisvastastest vahenditest?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Higinäärmete tööd pärssivad antiperspirandid sisaldavad alumiiniumühendeid, mil on leitud olevat sarnane toime östrogeeniga, mille üleküllus soodustab rinnavähi rakkude teket.
Higinäärmete tööd pärssivad antiperspirandid sisaldavad alumiiniumühendeid, mil on leitud olevat sarnane toime östrogeeniga, mille üleküllus soodustab rinnavähi rakkude teket. Foto: CandyBox Images / PantherMedia / CandyBox Images

Kuna antiperspirandid kantakse kaenla alla, rinna vahetusse lähedusse ja need sisaldavad Ameerika Ühendriikide Vähiinstituudi andmeil potentsiaalselt kahjulikke elemente, on higieritust pärssivatel vahenditel võimalik seos rinnavähi tekkega.

Antiperspirantide aktiivsed komponendid on alumiiniumühendid, mis moodustavad higinäärmetesse nö tropid, et takistada higi nahapinnale pääsemine. Mõned uuringud viitavad, et kaenla alla kantud alumiiniumühendid imenduvad nahka ja neil on östrogeeni laadne toime. Kuna östrogeen võib soodustada rinnavähi rakkude teket, võib higipeletajatel olla roll haiguse tekkemehhanismides.  

Osad uuringud on keskendunud parabeenidele, mis on deodorantides ja antiperspirantides kasutatavad säilitusained, mil teatud uuringute tulemuste andmeil on samuti östrogeeniga sarnane toime.

Pole aga leitud, et deodorandid või antiperspirandid oleksid rinnavähi tekkes esmased riskifaktorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles