Seda eluohtlikku ajuhaigust võib põhjustada vilets uni

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehva une tagajärjel tõuseb ajus nende ühendite tase, mis on kõrge ka Alzheimeri tõvega inimestel.
Kehva une tagajärjel tõuseb ajus nende ühendite tase, mis on kõrge ka Alzheimeri tõvega inimestel. Foto: PantherMedia/Scanpix

Washingtoni Meditsiinikooli ja Stanfordi Ülikooli koostöös tehtud uuring näitas, et halva une tagajärjel tõuseb ajus amüloid-beeta tase, mis on kõrge ka Alzheimerit põdevatel inimestel ja seda seostatakse tõve tekkega.

Kui amüloid-beetat on ebanormaalselt suur hulk, koguneb see neuronite vahele ja moodustab klompe, mis häirib ajurakkude kommunikatsiooni ja tööd, kirjutab News Medical.

Lisaks näitasid analüüsid, et terve nädala kehvasti maganud katseisikute ajudes tõusis oluliselt ka proteiin tau tase, mille üleküllus võib põhjustada neuronite puntraid, segades nende funktsioneerimist. Tau proteiini kõrge tase on samuti üks osa Alzheimeri patoloogiast – ebanormaalselt suur hulk tau-d koguneb just mälu funktsiooniga seotud ajupiirkondadesse.

Üks unetu öö pole veel põhjus muretsemiseks, sest pärast piisavat puhkust normaliseerub ka oluliste aju tööd mõjutavate molekulide tase. Kroonilise unepuudusega inimesi ähvardab aga kõrgem Alzheimeri tõve tekkimise tõenäosus ja une kvaliteedi parandamiseks tuleks hakata kohe midagi ette võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles