Dr Sõritsa juhitud Elite kliinik lõpetab sünnitusabiteenuse pakkumise

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Andrei Sõritsa Elite kliiniku sünnitustoas.
Dr Andrei Sõritsa Elite kliiniku sünnitustoas. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Elite kliinik lõpetab plaanilise keisrilõike teenuse pakkumise, kuna keisrilõigete arv on kahanenud väikseks ning samas on suurenenud vajadus ambulatoorseks eriarstiabiks.

«Me ei saa enam hoida meditsiiniruume kinni teenuse jaoks, mida Eesti haigekassa ei finantseeri ja mida inimesed ei saa endale lubada kõrge hinna tõttu,» kommenteeris kliiniku juhataja dr Andrei Sõritsa.

2015. aastal otsustas haigekassa lõpetada sünnitusabiteenuse rahastamise erahaiglates. Elite'i erakliiniku sünnitusosakond jätkas toona tegevust ilma riikliku toeta. See tõi patsientidele kaasa hinnatõusu, mille tulemusena vähenes märkimisväärselt sünnituste arv.

Alates 2015. aasta aprillist polnud Elite'i sünnitusosakonnas võimalik enam sünnitada loomulikul teel ega erakorralise keisrilõike abil. Sünnitada oli võimalik ainult plaanilise keisrilõike teel ja seda põhjusel, et plaaniline keisrilõige võimaldab tööd planeerida ja panna valvebrigaad tööle vastavalt vajadusele. Et plaaniline keisrilõige saaks toimuda, peab valmis olema terve meditsiinipersonali brigaad – kaks naistearsti, lastearst, anestesioloog, ämmaemand, operatsiooniõde, anesteesiaõde, õe abiline. Naine ja laps vajavad ööpäevaringset jälgimist ning regulaarseid visiite lastearsti ja naistearsti poolt.

Need ligi neli aastat, mil Elite'i sünnitusosakond töötas ilma riikliku toeta, andsid dr Sõritsa sõnul kinnituse, et Eestis suudavad ainult vähesed oma sünnitusabiteenuse ise kinni maksta.

Elite Kliinik pakkus sünnitusabiteenust 16 aastat. Selle aja jooksul nägi ilmavalgust ligi 1400 last. Aastatel 2015-2018 sündis plaanilise keisrilõike teel 45 last. Käesoleva aasta septembrikuusse on planeeritud veel kaks viimast keisrilõiget.

Elite kliinik jätkab viljatusravi ja eriarstide vastuvõttudega, jätkuvalt töötavad nii üld-, spermatoloogia- ja embrüoloogialabor, töötab operatsiooniplokk. Sünnitusosakond ehitatakse ümber ja kohandatakse sobivaks tööpaigaks eriarstidele. Kliinik töötab kuuel päeval nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles