Diabeedikampaania: vaheta vana veresuhkrumõõtja tasuta uue vastu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeetikutel on tihtipeale probleeme jalgade verevarustusega.
Diabeetikutel on tihtipeale probleeme jalgade verevarustusega. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Täna algava diabeedikampaania raames vahetatakse iga diabeetiku vana veresuhkrumõõtja ehk glükomeetri uue vastu, lisaks saab kaasa 50 tasuta testriba.


Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu juhataja Kristi Peegli sõnul võib apteeki minna ükskõik millise firma vana glükomeetriga, vastu saab aga uue Bayer kodeerimisvaba Contour TS veresuhkrumõõtja koos 50 testribaga.

Peegel selgitas, et kuna veresuhkrumõõtjaid on vaja igapäevaselt kasutada, siis teatud aja jooksul need kuluvad ära ning vajavad väljavahetamist.

Peegli hinnangul võimaldab kampaania diabeetikutel veresuhkru näitajad paremini kontrolli all hoida: «Iga tasuta lisariba on veresuhkru kontrollimisel äärmiselt oluline.» Tema sõnul on Eestis igapäevane olukord, kus veresuhkrut kontrollitakse ettenähtust vähem, kuna ribade soetamine on kulukas.

«Eestis on testribade kättesaadavus kõrge hinna tõttu kordades kehvem, kui Soomes ja Rootsis, kus riik katab diabeetikute vajadused 100 protsenti. Meil on sama näitaja vaid 20-30 protsenti ning tootjafirmade poolne toetus seda olulisem,» hindas Peegel.

Kampaania toimub kuni aasta lõpuni kõigis Apotheka, Farmacia ja Euroapteegi apteekides üle
Eesti.

Eestis elab üle 50 000 diabeedi diagnoosiga inimest, uusi haigusjuhtumeid avastatakse igal nädalal. Diabeetikute ravi on eluaegne ning selle juurde kuulub regulaarne veresuhkru kontrollimine. Riik doteerib osaliselt testribade soetamist, kuid see kogus ei ole enamusele diabeetikutest piisav. 1. tüübi diabeeti põdevatel haigetel kulub ribasid kordades enam.

Suhkruhaigus on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Insuliin on eluks hädavajalik hormoon, mis tekib kõhunäärmes ja aitab organismil toitaineid omastada.

Järgmise nädala esmaspäeval, 14. novembril ehk maailma diabeedipäeval on Selverites võimalik kõigil soovijatel üle Eesti mõõta tasuta oma veresuhkru taset . Eestis on lastefondi teatel ligi 70 000 inimest, kes ei ole teadlikud oma suhkruhaigusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles