Teadlased leiutasid silmi ravivad kontaktläätsed

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsed poes. Pilt on illustratiivne.
Kontaktläätsed poes. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

USA Auburni ülikooli teadlased leiutasid ühtlase voona ravimeid silma toimetavad uut tüüpi kontaktläätsed, mis säästavad inimesi silmatilkade kasutamisest.


Uued läätsed on esimesed, mis jaotavad ravimiannust silmas ühtlaselt ning seda kogu läätsede ettenähtud kandmisaja jooksul. See meetod on ebaühtlaselt jaotuvate silmatilkade kasutamisest umbes sada korda tõhusam, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kuna silmatilgad kaovad silmast umbes poole tunniga, tuleb neid päeva jooksul kindlate vaheaegade järel uuesti tilgutada. Sellega võib aga kaasneda ravi vähene tõhusus, valu silmades või ravimiannuse silma tilgutamise unustamine.

Uued kontaktläätsed võivad olla nii nägemist korrigeerivad kui ka mittekorrigeerivad ning need eritavad püsiva kontsentratsiooniga ravimit ühe ööpäeva kuni kuu aja jooksul (sõltuvalt läätse tüübist), tagades ravimi stabiilse manustamise kogu läätse kandmisaja vältel.

Erinevalt teistest lühiajaliselt kasutatavatest raviotstarbelistest kontaktläätsedest ei ole neid läätsi lihtsalt ravimiga immutatud, vaid need on juhitavad ravimi silmatoimetamise seadmed, mis tagavad ravimi ühtlase jaotumise silmas. Selle tagamiseks on läätse struktuuri molekulaarselt vermitud ravimimälu, mis ei muuda kontaktläätsede teisi omadusi.

See võimaldab ööpäevaringselt manustada näiteks antibiootikume ja silmapõletiku või allergia vastaseid ravimeid ning seda kontaktläätsi prillide vastu vahetamata.

Vaata videot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles