Väike Bella saab heategijate abiga vajaliku tänapäevase insuliinipumba

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Bella koos ema Jekaterinaga.
Väike Bella koos ema Jekaterinaga. Foto: Priit Sink

Eile anti Tallinna Lastehaiglale üle raha, mille eest osta 1,9 aasta vanuse Bella elu lihtsustamiseks vajalik sensoriga insuliinipump.

Väike Bella haigestus selle aasta oktoobris ja jõudis haiglasse väga raskes seisundis. Nõutu ema helistas perearstiliinil, kust soovitati tal lapse temperatuuri mõõta ja juua anda. Kuna lapse seisund muutus aina kriitilisemaks, kutsus ema kiirabi. Alles pärast veresuhkru mõõtmist saadi jaole, et tegemist on diabeediga.

Kui normaalne veresuhkru tase on muidu 4-7 mmol/l, siis väikese Bella tase on ema Jekaterina sõnul kogu haigestumise perioodi jooksul vaid kolmel korral langenud üldse kümnele ja seda vaatamata päevas kolm-neli korda saadavatele süstidele. Enamasti kõigub tase 12 ja 20 vahel, keskmine 12-15. Ta märkis ka seda, et lapse söögiisu on kõikuv ja muidugi on süstid väga valusad ja laps kardab neid väga.

Tallinna Lastehaigla endokrinoloogia teenistuse juhataja Ülle Einberg selgitas, miks Bella vajab toimetulekuks just sensoriga insuliinipumpa: «Ta on väike laps, kes tahab rahulikku ööund saada vähemalt 12 tundi, tema elurežiim on väga muutlik, tema söögikorrad varieeruvad. Selleks, et õiget insuliinidoosi valida, peab pere väga suurt vaeva nägema. Lisaks  pole tavaliste süstimisvahenditega võimalik nii väikeseid ühikuid doseerida, nagu näiteks 0,1 või 0,15.» Lisaks on süstimine nii väikesele lapsele väga valulik.

Moodsa pumba ostmiseks tarvilikud 2000 eurot kogus klientide abiga Anttila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles