Igipõline arutelu: kas nohune laps peaks lasteaias käima?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohune laps.
Nohune laps. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Scanpix

Sügise edenedes aina aktuaalsemaks muutuv küsimus, kas nohust ja köhivat last ikka tohib lasteaeda tuua, jagab arvajad kahte leeri.

Kolme lapse ema Kristi, kelle tütar juunis lasteaia lõpetas, pooldab seda, et nohune-köhane laps jäetaks rühma toomise asemel pigem koju taastuma. «Seda eriti köha korral,» ütles ta ajalehele Saarte Hääl. «Vahel piisab ühest-kahest päevast ja lapsel on tervis palju parem. Nii on olnud vähemasti mu enda lastega.»

«Mina kahe väikese lapse emana olen sel nohuteemal juba pikalt vaielnud,» ütles Kuressaares elav Mari (nimi muudetud – toim). «Olen selles kohati kurjaks paisuvas vaidluses üritanud alati argumenteerida, et kui laps tunneb end hästi, aga tema nohu kestab kuu aega või ta pisut köhatab, kas mul tuleks siis temaga põhimõtteliselt töölt koju jääda?» lausus Mari.

Ristiku lasteaia õpetaja Piret Kaasik kinnitas, et ei kiida lasteaiaõpetajana ega emana heaks seda, kui nohune-köhane mudilane teiste hulka tuuakse. «Sellesse ei saa sallivalt suhtuda. Kui laps tuleb nohusena lasteaeda ja oma tatiseks saanud kätega mänguasju ja kõike muud katsub, kandub nohu rühmas kiiresti edasi,» sõnas ta.

Eesti perearstide seltsil on äsja valminud lasteaedadele mõeldud juhend, mille järgi otsustada, kas laps on piisavalt hea tervise juures, et teda lasteaeda vastu võtta. Juhendi autor on perearst Karmen Joller, kelle sõnul saadetakse infomaterjal peagi lasteaedadele laiali.

«Tatised lapsed tohivad lasteaias käia,» leiab dr Joller. «Muidugi eeldusel, et laps on puhanud ja end igal muul moel hästi tunneb.» Kui vanem märkab hommikul, et laps on ebatavaliselt väsinud, on see arsti hinnangul piisav põhjus, et laps koju jätta või talle vähemalt lühike lasteaiapäev võimaldada.

Loe lugu täismahus Saarte Häälest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles