5 olulist sammu tervisliku ja viljaka sperma heaks (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnerakud.
Seemnerakud. Foto: Allan Swart / PantherMedia / Scanpix

Sperma kvaliteet pole oluline mitte ainult viljastumisvõime, vaid ka üldise tervise ning isegi tulevase lapse tervise seisukohast. Seepärast on nii mõndagi, mida mees saab selle nimel ära teha.

Kuidas üldse iseloomustada terveid ja viljakaid seemnerakke? Esiteks tuleb mõelda mahule – tervislikuks spermatosoidide arvuks peetakse vähemalt 15 miljonit iga milliliitri seemnevedeliku kohta, kirjutab Healthline. Mida suurem on spermatosoidide arv seemnevedelikus, seda tõenäolisem on võimalus, et üks neist kohtub munarakuga.

Teiseks on oluline rakkude liikuvus, sest mitte iga seemneraku teekond pole pikk, kuid see ongi normaalne. Piisab sellest, kui vähemalt 40 protsenti seemnerakkudest on piisavalt mobiilsed, et jõuda munaraku viljastamiseni. Spermatosoidi tervise kohta räägib ka tema kuju – terve seemnerakk on ümara pea ning pika tugeva sabaga. Sellised rakud teevad suurema tõenäosusega efektiivset tööd.

Mida saab mees aga ise teha, et tagada spermatosoidide tervis ning piisav viljastumisvõime? Leidub viis valdkonda, milles on võimalik selle heaks muutusi teha.

Toitumine. Söök mängib üsna olulist rolli sperma kvaliteedis. Rohke töödeldud liha, rämpstoidu ning maiustuste söömine sellele kaasa ei aita. Sperma kvaliteeti aitab tõsta vitamiin B-12, mida leidub lihas, piimas ja kalas, samuti C-vitamiin, millest pakatavad marjad, kartulid, apelsinid, tomatid ja spinat. Menüüsse võiksid kuuluda ka erinevad pähklid, mida on ammu seostatud hea seksuaaltervisega. Oluline sperma tervist edendav ühend on ka lükopeen, mis annab erepunase värvi näiteks tomatitele ja arbuusile.

Treening. Isegi kerge treening aitab suurendada spermatosoidide hulka ning nende liikuvust. Sperma kvaliteedi võib viia aga allamäge kombinatsioon madalast aktiivsusest ning kõrgest kehamassiindeksist. Ülekaal võib mõjutada ka testosterooni taset, mis omakorda vähendab libiidot. Igapäevane kasvõi paarkümmend minutit kestev aktiivne tegevus võib parandada sperma kvaliteeti, tõsta libiidot ning teha meele rõõmsamaks. Siiski ei pea ka üle pingutama, eriti intensiivsete tegevustega nagu jalgrattasõit, jooksmine ja mägironimine, sest sel juhul mõjub see sperma kvaliteedile pigem pärssivalt.

Aluspesu. Sperma kvaliteedi ning aluspesu osas on tehtud küll mitmeid uuringuid, ent midagi peadpööritavat neis selgunud ei ole. Valiku tegemisel võib seega lähtuda endale meelepärasest aluspesutüübist. Siiski on ohutum, kui pesu istub mugavalt, mitte ei sooni ega pigista, sest see võib juba hakata spermatootmist mõjutama.

Alkohol ja kofeiin. Möödunud aastal selgitati suures, 20 000 meest hõlmanud uuringus välja, et rohke kofeiinirikaste jookide, sh karastusjookide tarbimine võib seemnerakkude DNA-d kahjustada ning seeläbi nende arv väheneb. Rohket kofeiinitarbimist on seostatud naistel raseduse katkemise riskiga, kuid selles võib rolli mängida ka mehe kofeiinilembus. Uuringutes on tõendatud ka alkoholitarbimise negatiivset mõju sperma tervisele, seega liiale ei maksa minna ka napsutamisega.

Keemilised ühendid. Paljud ühendid mõjutavad hormonaalset tasakaalu ja võivad seeläbi halvendada ka sperma kvaliteeti, rääkimata riskist mitmete haiguste tekkeks. Sperma tervise seisukohalt tuleks aga nii töökohal kui ka muul ajal hoiduda kokkupuutest näiteks plii, atsetooni, stüreeni ja elavhõbedaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles