See toit aitab ära hoida diabeeti

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argine kaerahelbepudru söömine aitab ennetada tõsise haiguse teket.
Argine kaerahelbepudru söömine aitab ennetada tõsise haiguse teket. Foto: PantherMedia/Scanpix

Verivärske uuringu kohaselt ähvardab diabeet tunduvalt vähem neid, kes söövad iga päev täisteratooteid. Kinnitavad argiselt keha näiteks kaerahelbepudru või täisteraleivaga.

Eelnevad uuringud on viidanud, et nisul võib olla kaitsvaid omadusi II tüübi diabeedi vastu – selle tarbimine ei ole aga teadupärast üldtervise seisukohast hea tervisepraktika, kirjutab Medical News Today. Gothenburg`i Ülikooli teadlased uurisid 55 000 inimest vanuses 50-65, jälgides neid 15 aastat, et selgitada välja erinevate täisteratoodete võimalikku mõju haigusriski vähendamisel. Tulemused olid veenvad – kõikidel täisteratoodetel on ennetav mõju II tüübi diabeedi tekkimisele.

7417 inimest said uuringperioodi jooksul II tüübi diabeedi diagnoosi. Teadlaste meeskond avastas, et argiselt väiksegi koguse täisteratoodete nagu rukki, kaerahelveste, odra söömine hoiab diabeedi kontrolli all. Kõige madalam diabeedi risk oli siiski nendel, kes sõid kõige suuremas koguses täisteratooteid päevas – vähemal 50 grammi või ühe portsjoni kaerahelbeputru või nautisid täisteraleiba. Võrreldes napilt täisteratooteid tarbinutega oli neid rohkelt söönud naiste diabeedirisk 22 protsenti madalam ja meestel suisa 34 protsenti.

Uurijad panevad inimestele südamele, et nad ei loobuks süsivesikutevaeseid dieete pidades täisteratoodetest, mis on tervise üks oluline alustala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles