Supertoit: tomatis peitub kasulik vähivastane ühend (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid.
Tomatid. Foto: Mythja Photography / PantherMedia / Scanpix

Kel on koduaiast võimalik veel tomateid noppida, see söögu terviseks - praegu on need kõige maitseküllasemad ning turgutavad enne pikka talveaega tervist. 

Lõuna-Ameerikast pärit tomatit kutsutakse aedviljaks, kuid tegelikult on see mari, kirjutab tervisliktoitumine.ee. Tomatit kasutasid esimesena inkad ning seda kasvatati juba 700 aastat eKr ka Mehhikos. Tänapäeval on tomat üks enimkasutatavaid aedvilju, mida saab kauplustest soetada aastaringselt. Küll aga on kodumaiste tomatite hooajal, mis kestab keskmiselt südasuvest septembrini, nende maitse tunduvalt aromaatsem kui talvel kauplustest saadaolevatel viljadel. 

Tomati kõige märkimisväärsem kasulikkus tuleneb selles sisalduvast lükopeenist, mis on antioksüdant ja mida organism ise ei suuda sünteesida, vaid seda saadakse vaid toidust. Lükopeen jõuab ainevahetuse kaudu vereplasmasse ning seeläbi organitesse. Kõrge lükopeenisisalduse tõttu on ka tomatid punased. Lükopeenisisaldus suureneb tomati kuumtöötlemisel kuni kolm korda. Lükopeen on rasvlahustuv, seepärast suudab keha seda paremini omastada koos rasvaga, näiteks süües tomateid koos oliiviõliga. Tomatites sisalduva lükopeeni mõju südame-veresoonkonna haiguste vähendamiseks ja vähi ennetamiseks on mitmes uuringus tõestatud.

Kuigi tomat on üks enimkasutatavaid toiduaineid, on tomatiallergia on üks levinumaid toiduallergiaid, mida põhjustab just lükopeen. Õnneks on ka kollast värvi tomateid, mis sobivad allergikutele, kes ei talu tomatis leiduvat looduslikku punast värvainet.

Loe tomatist pikemalt tervisliktoitumine.ee veebilehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles